Ronald Giphart en Bill Clinton

(foto Bob Hamersma) Voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton heeft besloten om veganist te worden. Na jaren van hamburgers, steaks en andere slachtpartijen is hij overgestapt op een menu van louter fruit, bonen en groenten. Er is uitgerekend dat hij door deze drastische wijziging van zijn eetpatroon het leven spaart van tweehonderd dieren.

(foto Bob Hamersma)

Voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton heeft besloten om veganist te worden. Na jaren van hamburgers, steaks en andere slachtpartijen is hij overgestapt op een menu van louter fruit, bonen en groenten. Er is uitgerekend dat hij door deze drastische wijziging van zijn eetpatroon het leven spaart van tweehonderd dieren. Ook onze eigen Ronald Giphart is om, zij het dat zijn stap in eerste instantie tijdelijk is en ook van minder ingrijpende aard: Giphart is ad interim vegetariër geworden. Hij gaat proberen een jaar lang geen vlees te eten, schreef hij afgelopen donderdag in de Volkskrant, zijn huisorgaan. (Dat blijft overigens wel gewoon op het menu staan.) Zijn afscheid van het dierenrijk deed Giphart bij De Librije met een diner op niveau, waarschijnlijk met vlees en vis. Dat vertelt zijn column verder niet. Ik moest aan Giphart denken toen ik diezelfde dag bij Bord’eau, het nieuwe restaurant van hotel de l’Europe, de lunch gebruikte. Het eerste voorgerecht bestond uit seizoensgroenten met pistacheolie, couscous van basmatirijst en Pierre Robert crème. Het bijzonder fraai ogende bord was opgemaakt volgens de nieuwste trend binnen de topgastronomie: het zag eruit als een nonchalant-wilde tuin, door een topstylist aangelegd ten behoeve van een special van House & Garden. De ogen genoten, de smaakpapillen niet minder. Zelfs de dominante carnivoor in mij die brulde dat er geen vlees in zat, werd tot zwijgen gebracht. Helemaal nadat hoofd sommelier Dannis Apeldoorn met een verrassende tafelgenoot kwam aanzetten: nota bene een Canadees uit Ontario, Pelee Island Winery 2008 Sauvignon Blanc. Solo een prettig glas wijn, maar in combinatie verbluffend. Giphart moet naar Bord’eau. Bij deze nodig ik ‘m uit. Dan eten wij beiden dit voorgerecht, waarna hij linksaf slaat om het tuinpad verder te volgen. En ik ga naar rechts, richting de boerderij verderop. Dat is een gemengd bedrijf, waar ze ook lammetjes en kalveren houden. En ook daar weet chef de cuisine Richard van Oostenbrugge bijzonder goed raad mee, getuige de krokante zwezerik en het Lozère lam die nog volgden.

    • Harold Hamersma