Regisseur 'Mondo Cane' dood

De Italiaanse regisseur Gualtiero Jacopetti, vooral bekend om zijn ‘shock-documentaire’ Mondo Cane, is gisteren op 91-jarige leeftijd overleden. Mondo Cane (Hondenwereld) ging in 1962 in première in Cannes en bleek een wereldhit die een ‘Mondo-rage’ ontketende: films met titels als Mondo Bizarro, Mondo Topless, Mondo Trasho.

Mondo Cane vermomde zich als educatieve documentaire om schokkende beelden van seks en geweld langs de filmcensuur te loodsen. Jacopetti’s wereld was bizar en irrationeel: in abrupte ‘shock cuts’ zette hij Amerikanen bij een huisdierenkerkhof tegenover Koreanen die honden aten. Als voormalig journalist beschouwde hij dat als journalistiek: Jacopetti ensceneerde weinig. Na het succes van Mondo Cane maakte hij een vervolgdeel, de documentaire Women of the World (1963) – die vooral erg naakt bleken te zijn – en Afrika Adido (1966). De Mondo-rage stierf weg toen de censuur begin jaren zeventig bezweek onder een vloedgolf van horror en porno: de lust voor het vuige en macabere kan men tegenwoordig vrij aardig op internet bevredigen.

Gualtiero Jiacopetti wordt begraven naast de Britse actrice Belinda Lee, zijn geliefde die in 1961 op 26-jarige leeftijd stierf in een auto-ongelijk waarbij hijzelf een been brak.