PVV is grotere bedreiging dan de koningin

Het is onbegrijpelijk dat SP en D66 de kans willen aangrijpen om met PVV-steun de grondwettelijk vastgelegde regeringstaken van het staatshoofd in te perken (NRC Handelsblad, 16 augustus). Blijkbaar is het staatshoofd op dit moment van politiek opportunisme een grotere bedreiging voor het democratisch functioneren van Nederland, dan de aanwezigheid van een niet-democratisch georganiseerde partij als de PVV.

Het is te hopen dat de PvdA kiest voor het handhaven van de bestaande rol van het staatshoofd in de regering, zodat er, met CDA en VVD, geen tweederde meerderheid zal zijn om de Grondwet daartoe te veranderen. Liever een cordon sanitaire om de PVV en afzien van deelname van de democratische partijen om het staatshoofd uit de regering te laten zetten, dan de PVV zoveel eer te gunnen de democratische waarden verder aan te laten tasten.

Gert Ruijer

Hilversum

    • Gert Ruijer Hilversum