Overname Autonomy door HP is logisch

Het had het Britse Google kunnen worden, klagen sommigen die rouwen om de overeengekomen verkoop van de softwarefirma Autonomy uit Cambridge aan de Amerikaanse technologiegigant Hewlett-Packard, voor 11,7 miljard dollar in contanten.

Dat mag zo zijn. Maar er is eigenlijk geen enkele goede reden te bedenken waarom de overgang van juist dit bedrijf tot publiekelijk geweeklaag zou moeten leiden. Mike Lynch, de oprichter van Autonomy, heeft het recht zijn bezittingen te verkopen als hij dat wil. En beursgenoteerde bedrijven hebben nou eenmaal de plicht voordelige overnamebiedingen te accepteren. Het verhaal van Autonomy blijft een bron van inspiratie voor ondernemers in de dop.

Het was natuurlijk mooier geweest voor Cambridge en Groot-Brittannië als Autonomy op eigen kracht was verder gegroeid en over de hele wereld grote deals had kunnen sluiten. En misschien zelfs de wegkwijnenden technologie-reuzen van gisteren had kunnen opkopen. Maar het is precies andersom gegaan: een gevestigd technologieconcern heeft nu het jonge bedrijf overgenomen om in huis te halen wat het zelf niet kon bouwen.

Daar zit niks controversieels in. Toen Lynch het bedrijf in 1998 naar de beurs bracht, kreeg Autonomy automatisch te maken met de regels voor beursgenoteerde bedrijven. Vanaf dat moment had het bestuur de plicht om ieder serieus bod te accepteren. Viel de beursgang van Autonomy dan ook om een of andere reden te betreuren? Nee, natuurlijk niet.

De nauwe betrokkenheid van Lynch bij Autonomy – en zijn belang van 8,1 procent – betekenden dat zijn instemming van cruciaal belang was voor iedere mogelijke deal. Als hij zijn aandelen aan HP wil verkopen, moet hij dat zelf weten. Hij had ze net zo makkelijk op de vrije markt kunnen verkopen als hij dat had gewild.

Ondernemers moeten zich uiteraard bekommeren om hun commerciële nalatenschap. Autonomy zal nu worden opgenomen in een grote multinationale onderneming, en het bedrijf zal niet langer een voorbeeldfunctie kunnen vervullen voor de Britse technologiesector. Maar dat is letterlijk een zaak van Lynch en de andere aandeelhouders van Autonomy.

Christopher Hughes

Vertaling Menno Grootveld

    • Christopher Hughes