Overlevenden keren terug naar Utøya

Survivors of the Utoeya shooting massacre board a pontoon bridge boat to go to Utoeya island, northwest of Oslo August 20, 2011. Some 1,000 people are expected to visit the island on Saturday when survivors and their relatives go back ahead of a national day of remembrance on Sunday. Norwegian Anders Behring Breivik has admitted killing 77 people last month, including eight in a bombing in central Oslo. REUTERS/Fabrizio Bensch (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW) Overlevenden van het bloedbad in Noorwegen bezoeken vandaag het eiland Utøya. Foto Reuters / Fabrizio Bensch

Overlevenden van het bloedbad op Utøya, waarbij 69 jongeren om het leven zijn gekomen, zijn vandaag teruggekeerd naar het Noorse eiland.

Ongeveer duizend overlevenden en familieleden worden vandaag verwacht op de plek waar de bloedige schietpartij heeft plaatsgevonden om de slachtoffers te herdenken.

De Noorse premier Jens Stoltenberg zei dat hij Utøya ook zou bezoeken, “om deel te nemen in hun rouw en er te zijn voor hen (de overlevenden)”.

“Ik zal er zijn als een vriend.” - Stoltenberg

Een Noorse rechtbank heeft gisteren de afgezonderde detentie van Anders Behring Breivik, de man achter de bloedige aanslagen in Noorwegen, met vier weken verlengd. De rechter besloot hiertoe uit vrees dat Breivik met bewijsmateriaal knoeit of contact opneemt met mogelijke handlangers.

    • Marije Willems