Onderzoek naar drama Pukkelpop

Het parket van Hasselt onderzoekt de hulpverlening na het noodweer op muziekfestival Pukkelpop, waarbij donderdagavond vijf mensen omkwamen. Volgens de Hasseltse burgemeester, Hilde Claes, hebben de hulpdiensten „goed gewerkt”, maar is er toch aanleiding na te gaan of er fouten zijn gemaakt. Tientallen gewonden liggen nog in het ziekenhuis. Drie van hen zijn nog steeds in levensgevaar.

Op het festivalterrein, dat vrijdag werd bezocht door koning Albert, waren donderdagavond zo’n 60.000 mensen aanwezig. Tijdens een korte, zeer hevige onweersbui waaiden bomen en een geluidstoren om en stortten tenten en podia in.

Het Belgische meteorologische instituut KMI had ’s ochtends weliswaar een algemene weerswaarschuwing gegeven (code oranje), maar boven Hasselt ontwikkelde zich een veel zwaardere bui (code rood) waarvoor niet op tijd gewaarschuwd kon worden. Volgens de brandweer viel er in 20 minuten ongeveer 36 liter water per vierkante meter.

De autoriteiten willen onderzoeken waarom gsm-netwerken uitvielen. „Daar heb ik vragen bij”, zei gouverneur Herman Reynders van de Vlaamse provincie Limburg, waar Hasselt ligt. Telefoonmaatschappijen erkenden gisteren dat de netwerken enkele uren overbelast waren. Er was weliswaar gezorgd voor extra capaciteit in verband met het festival, „maar dat is onvoldoende als 60.000 mensen tegelijk proberen te bellen”, zei een woordvoerder van een van de netwerken in de krant De Morgen. Doordat mensen bleven proberen familie en vrienden te bereiken, bleef het netwerk overbelast.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom wil laten onderzoeken of sociale netwerken als Twitter en Facebook „in de toekomst mogelijk als alternatief communicatiekanaal” kunnen dienen.