Kwartet roept Israël en Palestijnen op tot terughoudendheid

Een Israëlische tank, vandaag gefotografeerd vlakbij de grens met Gaza. Foto Reuters / Baz Ratner

Het Kwartet voor het Midden-Oosten, bestaande uit de VS, de EU, Rusland en de VN, roept alle partijen in en rond Gaza op tot “terughoudendheid” vanwege het “gevaar van escalatie” in het gebied. Egypte wil een einde aan de Israëlische luchtaanvallen boven Gaza.

In een vanavond in Brussel uitgegeven verklaring stelt het Kwartet verder bezorgd te zijn over “de ondraaglijke situatie in Gaza”. Bij Israëlische luchtaanvallen boven Gaza kwamen de afgelopen dagen veertien Palestijnen om het leven. Het Kwartet veroordeelt ook de raketaanvallen vanuit Gaza op zuid-Israël. Dat zijn volgens Het Kwartet “laffe daden van terrorisme” die gestopt en bestraft moeten worden.

Hamas claimt verantwoordelijkheid voor vier raketaanvallen

De militaire tak van Hamas, de Al-Qassam Brigades, heeft vanavond de verantwoordelijkheid opgeëist voor het uitvoeren van vier aanvallen met Gradraketten op de zuid-Israëlische stad Ofakim. Volgens Hamas zijn de aanvallen op de “zionistische plaats” Ofakim een antwoord op “de misdaden van de zionistische bezetters”. Gisteravond maakte Hamas al bekend dat het staakt-het-vuren met Israël voorbij is.

De Egyptische regering, een belangrijke strategische partner van Israël, eiste vanavond specifiek een einde aan de Israëlische luchtaanvallen boven Gaza:

“Egypte veroordeelt het gebruik van geweld tegen burgers in alle omstandigheden en dringt er bij Israël op aan om zijn militaire operaties in Gaza onmiddellijk te beëindigen.”

Relatie Egypte en Israël onder spanning

Dat Egypte zich extra kritisch jegens Israël lijkt op te stellen heeft vermoedelijk te maken met de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Afgelopen donderdag vond een reeks terreuraanvallen plaats in het zuiden van Israël, die mogelijk gedeeltelijk vanuit de Egyptische Sinaïwoestijn zijn voorbereid. Een dag later voerde het Israëlische leger in de Sinaï vergeldingsacties uit, waarbij volgens de Egyptische regering een aantal Egyptische politieagenten door Israëlisch vuur werden gedood.

De Israëlische minister van Defensie Barak zei eerder vandaag al dat Israël de dood van de Egyptische agenten betreurt en hij beloofde een onderzoek in te stellen. De reactie van Barak kwam op het besluit van Egypte van eerder vandaag om zijn ambassadeur uit Israël terug te halen. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vanavond echter weer dat Israël formeel niet in kennis is gesteld van het besluit de ambassadeur terug te roepen.

    • Pim van den Dool