Kort nieuws Binnenland

Nederland mogelijk in VN-missie Soedan

Den Haag. Het kabinet onderzoekt of het kan bijdragen aan een nieuwe VN-missie in Soedan. Dat maakte minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) na afloop van de ministerraad bekend. De VN-Veiligheidsraad besloot 9 juli – de dag dat Zuid-Soedan officieel onafhankelijk werd – tot een nieuwe missie om het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan te handhaven. Rosenthal vindt dat een Nederlandse bijdrage aan de nieuwe internationale missie „niet zou misstaan”. Nederland nam sinds 2006 deel aan de vorige VN-missie in Soedan. In januari stemde de Zuid-Soedanese bevolking voor onafhankelijk waarmee Zuid-Soedan het 193ste land van de Verenigde Naties werd. (NRC)

Doden op A2 bij achtervolging

Rotterdam. Bij een ongeval op de A2 bij Geldermalsen zijn gisteren twee mensen om het leven gekomen. Agenten zagen rond 13.00 uur een zwarte Audi met zeer hoge snelheid op de A2 richting Den Bosch andere voertuigen links en rechts inhalen, waarbij de wagen een aantal keer de vangrail schampte. De bestuurder negeerde het stopteken van de politie, die daarop de achtervolging inzette, maar de auto niet kon bijhouden. Ter hoogte van Deil probeerde de Audi, via de middenberm, op de afslag naar de A15 richting Nijmegen te komen. Daarbij botste hij op een andere auto, die vijf keer over de kop sloeg en in een weiland tot stilstand kwam. De twee inzittenden van deze auto kwamen om het leven. De bestuurder van de zwarte Audi is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. (NRC)