Kort economie

Saab krijgt tegoeden toch weer terug

Amsterdam. De Zweedse bank Skandinavska Enskilda heeft ten onrechte tegoeden bevroren van de noodlijdende autofabrikant Saab. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is de beslaglegging inmiddels teruggedraaid. Doordat Saab niet aan zijn schulden kan voldoen, is de Zweedse deurwaardersorganisatie op zoek naar tegoeden van de Zweedse autobouwer. „De bank had de rekening niet mogen bevriezen en die fout is inmiddels gecorrigeerd”, zegt de woordvoerder. De Zweedse deurwaarders hebben in totaal 23 claims tegen Saab, met een totale waarde van 5,5 miljoen euro. Saab verkeert in ernstige financiële problemen. De betaling van salarissen werd vorige maand uitgesteld, de autoproductie ligt al maanden stil en wordt op zijn vroegst in de week van 29 augustus hervat. (Dow Jones)

Apple net zo veel waard als 32 banken

Amsterdam. Apple is nu net zoveel waard als de 32 grootste banken in de eurozone. Dat heeft het Britse persbureau Reuters berekend. Het technologiebedrijf is nu 340 miljard dollar waard. De maker van de iPhone en de iPad ziet de koers de afgelopen tijd alleen maar stijgen. De waarde van de grootste 32 banken in de eurozone daalde vrijdag op de aandelenbeurzen met vier procent, naar een gezamenlijke waarde van eveneens 340 miljard dollar. De banken in de eurozone zijn sinds begin juli een derde minder waard geworden. Beleggers vrezen dat de banken miljardenverliezen zullen lijden als gevolg van de eurocrisis. (Novum)

Hoge goudprijs brengt misdaad

Georgetown.De hoge goudprijs leidt tot meer misdaad in Gyuana. Dat heeft de politie bekendgemaakt. In de goudmijnen langs de grens met Venezuela en Brazilië zijn dit jaar al minstens 26 mensen omgebracht. De jongste moord dateert van afgelopen donderdag toen een mijnwerker werd doodgeschoten en zijn zoon levend begraven door een graafmachine. De politie heeft extra bewakingsposten opgesteld bij de mijnen. De goudprijs bereikte deze week ruim 1.850 dollar per troy ounce (31,1 gram).(AP)