Kim Jong-il op bezoek in Rusland

A view through a car window shows the train transporting North Korean leader Kim Jong-il after leaving Khasan station at the border between North Korea and Russia as a truck blocks the road for security purposes, near Russia's far eastern city of Vladivostok August 20, 2011. North Korean leader Kim Jong-il arrived in Russia on a special train on Saturday as the isolated state tries to reach out to regional powers and seek economic aid. REUTERS/Yuri Maltsev (RUSSIA - Tags: POLITICS)
A view through a car window shows the train transporting North Korean leader Kim Jong-il after leaving Khasan station at the border between North Korea and Russia as a truck blocks the road for security purposes, near Russia's far eastern city of Vladivostok August 20, 2011. North Korean leader Kim Jong-il arrived in Russia on a special train on Saturday as the isolated state tries to reach out to regional powers and seek economic aid. REUTERS/Yuri Maltsev (RUSSIA - Tags: POLITICS) De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il komt per trein aan in Rusland. Op de voorgrond een Russische truck die wegens veiligheidsredenen de weg blokkeert nabij Wladiwostok. Foto Reuters / Yuri Maltsev

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is vandaag naar Rusland afgereisd. Hij zal tijdens zijn reis onder meer een ontmoeting hebben met de Russische president Dmitri Medvedev, meldt het Kremlin.

De communistische leider was voor het laatst in Rusland in 2002. Zijn bezoek duidt erop dat Noord-Korea probeert steun te krijgen en het overleg over het kernwapenprogramma wil hervatten.

Kim brengt ook een bezoek aan Siberië. Het is niet bekend hoe lang hij in Rusland blijft.