Israël betreurt doden Egyptische agenten, nieuw geweld rond Gaza

Israëlische agenten inspecteren de resten van een Gradraket die vanochtend insloeg bij de plaats Kiryat Gat. Foto AP / Tsafrir Abayov

Israël betreurt het dat bij vergeldingsacties van het eigen leger in de Sinaïwoestijn donderdag Egyptische agenten om het leven zijn gekomen. Dat zei Defensieminister Barak vanmiddag. Ondertussen houdt het geweld rond Gaza aan.

De spijtbetuiging van Barak komt een halve dag na het besluit van de Egyptische regering om uit protest tegen de dood van de agenten hun ambassadeur uit Israël terug te halen. Egypte eiste excuses en een onderzoek, waarop de top van de Israëlische regering vandaag in spoedzitting bijeen kwam. Barak zegt nu dat er een onderzoek naar het incident komt waarbij wordt samengewerkt met het Egyptische leger.

Nieuw raketaanvallen op Israël en luchtaanvallen op Gaza

Tegen de achtergrond van de diplomatieke spanningen tussen Israël en Egypte, die sinds 1979 een vredesverdrag hebben, was het vandaag opnieuw onrustig rond Gaza. Vanuit de door Hamas bestuurde Palestijnse landstrook werden sinds vanochtend vroeg verschillende mortieren en/of raketten op het zuiden van Israël afgevuurd. Daarbij vielen elf gewonden, van wie drie ernstig. De Israëlische luchtmacht voerde vanochtend ook diverse aanvallen boven Gaza uit. Volgens Palestijnse bronnen kostten die aan drie personen het leven, waaronder een vijfjarige jongen.

Vanwege het escalerende geweld rond Gaza wil de Palestijnse president Abbas dat de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen komt. De Arabische Liga kondigde aan morgen een speciale bijeenkomst te beleggen om de “Israëlische agressie” in Gaza te kunnen bespreken.

In het zuiden van Israël vonden donderdag verschillende aanslagen plaats. Rond de grens met Egypte werd een bus, een personenauto en een groep soldaten aangevallen en daarbij vielen acht doden, van wie de meeste burgers. Sinds de aanslagen voert het Israëlische leger luchtaanvallen uit boven Gaza en schieten Palestijnse militanten weer veel raketten op het zuiden van Israël af. De gewapende tak van Hamas kondigde gisteravond aan het staakt-het-vuren met Israël op te zeggen.

    • Pim van den Dool