Iran veroordeelt twee Amerikaanse ‘spionnen’ tot acht jaar cel

De twee veroordeelde wandelaars, Shane Bauer (links) en Josh Fattal (rechts), op een archieffoto uit februari van dit jaar. Foto AFP via Press TV

Twee Amerikaanse wandelaars die al twee jaar worden vastgehouden in Iran zijn tot een celstraf van acht jaar veroordeeld. Dat heeft de website van de Iraanse staatstelevisie vanmiddag gemeld.

De Amerikanen zijn volgens de staats-tv veroordeeld voor het illegaal betreden van Iran en “spionage voor een Amerikaans agentschap”. Voor deze delicten hebben de wandelaars drie en vijf jaar cel per persoon gekregen. Wanneer de veroordeling precies heeft plaatsgevonden is onduidelijk. Volgens persbureau Reuters hebben de Amerikanen twintig dagen de tijd om tegen de straf in beroep te gaan.

De twee veroordeelde Amerikanen werden eind juli 2009 samen met een derde landgenoot, die in september vorig jaar om gezondheidsredenen werd vrijgelaten, gearresteerd nadat ze vanuit Iraaks Koerdistan per ongeluk de grens met Iran hadden overgestoken. Ze hebben altijd gezegd onschuldig te zijn aan spionage.

De Amerikaanse regering heeft de afgelopen jaren regelmatig opgeroepen tot de vrijlating van de wandelaars. Aan het einde van de middag zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de wandelaars al veel te veel in de Iraanse cel zitten. De VS zeiden verder het bericht over hun veroordeling definitief bevestigd te krijgen.