Hij: 'Menig relatie sneuvelt bij de sluis'

Wouter Dijkstra (38), consultant, heeft twee zoons (10 en 8) uit een eerdere relatie:

„Onze reisroute wordt bepaald door de wind. Ons doel is om via Frankrijk over te steken naar Engeland. Maar het kan ook gebeuren dat we naar de Waddeneilanden varen.

„Ik kocht mijn eerste zeilboot in 1999, een heel klein kajuitzeilbootje. Sinds 2006 hebben we een Bianca 107. Het is voor mij erg belangrijk dat mijn partner van zeilen houdt. Menig relatie sneuvelt bij de eerste de beste sluis. Ik heb Miriam dan ook al snel meegenomen als bemanningslid tijdens een zeewedstrijd. De ultieme test, ik heb haar meteen in het diepe gegooid. Gelukkig pakte het goed uit.

„Zowel thuis als op vakantie betalen we ieder de helft. We hebben allebei twee kinderen, dus dat is makkelijk verdelen. Miriam vindt het volgens mij prettig om aan de zeilvakantie een steentje bij te dragen, daarin is ze vrij geëmancipeerd. Maar de contributie van de verenigingshaven, de verzekering en de onderhoudskosten van de boot betaal ik. Ik heb het zeilen tenslotte geïntroduceerd in dit gezin.

„Soms gaan we uit eten. Koken aan boord is een heel gedoe, zeker als we met zijn zessen zijn. Maar niet elke haven heeft een leuk restaurantje in de buurt en we hebben een heerlijk kuiptafeltje dat je mooi kunt dekken, vaak met de mooiste uitzichten.

„Zeilen lijkt een goedkope vakantie: je betaalt nauwelijks brandstof en het is niet erg duur om in een haven te liggen. Toch is het, dankzij bijvoorbeeld de onderhoudskosten van de boot, omgerekend veel duurder dan een normale vakantie. Maar zo bekijk ik het niet. Zeilen is niet twee weken all-in naar Turkije, zeilen is een levensstijl en een zeilboot een drijvend vakantiehuisje.”

Anne Dohmen

    • Anne Dohmen