Hevige gevechten in Libië - oud-premier Gaddafi overgelopen

Libyan leader Muammar Gaddafi's former right-hand man Abdel Salam Jalloud (in white) at the rebel headquarters in Zintan in this still image taken from video made available to Reuters August 19, 2011. Jalloud has defected to rebel-held territory in Libya's Western Mountains, a rebel spokesman said on Friday. Jalloud was a member of the junta that staged a 1969 coup bringing Gaddafi to power, and was seen as the North African oil producer state's second in command before falling out of Gaddafi's favor in the 1990s. Rebels gave Reuters the video of a person they identified as Jalloud standing among them earlier in the day. REUTERS/Handout (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Abdel Salam Jalloud, de voormalige Libische oud-premier en vertrouweling van Gaddafi, in het rebellenhoofdkwartier in Zlintan. Foto Reuters

De Libische opstandelingen voeren hevige gevechten in de kuststeden Zawiyah en Zlitan in een poging dichterbij de hoofdstad Tripoli te komen. De rebellenbeweging beweert dat de voormalige nummer twee in het regime van Gaddafi is overgelopen naar de opstandelingen.

Bij gevechten in Zawiyah, de strategische stad aan de snelweg 50 kilometer ten westen van Tripoli, zijn zeker twee mensen omgekomen. De stad vormt een belangrijk epicentrum in de strijd tegen de troepen van Gaddafi. De rebellen wisten eerder deze week de macht te krijgen over de laatst functionerende olieraffinaderij in het land en proberen hun positie te consolideren.

Ten oosten van Tripoli wordt strijd geleverd in Zlitan, waarbij al zeker 32 opstandelingen zijn gedood en 150 gewond zijn geraakt, zo meldt een rebellenwoordvoerder.

Libische oud-premier overgelopen naar rebellen

Volgens de rebellenbeweging is de Libische oud-premier Abdel Salam Jalloud overgelopen naar de opstandelingen. Jalloud hielp Gaddafi in 1969 aan de macht te komen. Hij was premier tussen 1972 en 1977. Volgens de opstandelingen betekent de overstap van Jalloud dat het regime van Gaddafi aan terrein verliest.

De opstandelingen hebben verschillende belangrijke aanvoerroutes geblokkeerd, die het regime van Gaddafi sterk onder druk zetten.

    • Marije Willems