Genen bepalen uitzaaien van prostaatkanker

Slechts een zeer klein percentage van de mannen met prostaatkanker overlijdt eraan: de agressieve vorm die snel uitzaait is zeldzaam. Het is dan ook van belang te kunnen bepalen welke patiënten aan die agressieve vorm lijden. Dat is onderzoekers van het Cold Spring Harbor Laboratory bij New York nu in principe gelukt met de ontdekking van een nieuw tumorsuppressorgen: PHLPP1 (Cancer Cell, 16 augustus).

Bij genmutaties die kanker veroorzaken, zijn altijd één of meer van zulke tumorsuppressorgenen betrokken: genen die onbedoelde celdeling remmen. Nadat de onderzoekers hadden vastgesteld dat het enkele jaren geleden ontdekte eiwit PHLPP1 ook een tumorsuppressor is, onderzochten zij de werking bij muizen. Ze ontdekten dat het op ongeveer dezelfde manier werkt als het al langer bekende tumorsuppressorgen PTEN, dat in ongeveer de helft van de prostaattumoren gemuteerd is. Vervolgens onderzochten ze het effect van gecombineerde mutaties van PTEN en PHLPP1 in zo’n 200 tumoren die bij patiënten chirurgisch waren verwijderd. In vrijwel alle uitzaaiende vormen bleken beide genen gemuteerd te zijn, terwijl deze combinatie bij mildere vormen bijna nooit optrad.

Deze ontdekking is ook van belang voor de behandeling: er zijn medicijnen in ontwikkeling die het verlies van PHLPP1 indirect kunnen ondervangen. Huup Dassen

    • Huup Dassen