Gaddafi’s regime erkent gevechten Tripoli, maar stad is nu ‘veilig’

Er vinden gevechten in Tripoli plaats, maar het lot van Gaddafi is voorlopig onduidelijk. Foto Reuters / Max Rossi

Het regime van de Libische leider Gaddafi erkent dat er vanavond gevechten hebben plaatsgevonden in Tripoli, maar zegt dat de hoofdstad weer veilig is en dat het regime de situatie onder controle heeft.

Verhalen van inwoners, ooggetuigen en journalisten ter plaatse geven een heel ander beeld. Inwoners zeiden vanavond laat tegen persbureau AP hevige vuurgevechten en mortierbeschietingen in Tripoli te hebben gehoord. In hoeverre de gevechten tussen troepen van Gaddafi en de rebellen echt zullen doorzetten de komende uren is de vraag. Een journalist van Reuters ter plaatse zei even voor twaalf uur dat het aantal schotenwisselingen begon af te nemen.

De woordvoerder van Gaddafi’s regime, Moussa Ibrahim, hield vanavond een persconferentie in een hotel in Tripoli en zei dat “gewapende mannen” de hoofdstad waren binnengedrongen, maar dat het Libische leger de aanval snel had weten af te slaan. Ibrahim zei dat het om hooguit enkele tientallen opstandelingen ging. Ook zei hij dat duizenden Libiërs klaar staan om Tripoli tegen indringers te verdedigen. Hij richtte zich tot de rebellen en zei dat Gaddafi hun leider is en dat ze bij overgave niet strafrechtelijk vervolgd zullen worden.

Eerder vanavond kwamen via ooggetuigen en inwoners van Tripoli de eerste berichten over gevechten in de stad. In verschillende wijken van Tripoli, vooral in het oostelijke deel, werden explosies en geweervuur gehoord. Een voorstad van Tripoli, Tajoura, zou inmiddels in handen van de opstandelingen zijn.

    • Pim van den Dool