‘Explosies en gevechten in Tripoli, anti-Gaddafibetogers op straat’

Libische rebellen in de westelijke stad Zawiyah, die ze eerder deze week veroverden. De stad ligt 50 kilometer ten westen van Tripoli, waar nu gevechten aan de gang lijken te zijn. Foto Reuters / Bob Strong

De Libische opstandelingen lijken hoofdstad Tripoli te hebben bereikt. Inwoners van de stad vertelden vanavond aan persbureau AFP dat er in een aantal wijken verschillende explosies en de uitwisseling van geweervuur te horen waren.

Ooggetuigen spraken van “confrontaties”, vermoedelijk tussen troepen en/of aanhangers van Gaddafi en de rebellen, die al dagenlang aan een opmars richting Tripoli bezig zijn. De gevechten zouden zich vooral concentreren in een aantal oostelijke wijken van de hoofdstad. Een woordvoerder van Gaddafi’s regime wilde de gevechten in Tripoli tegenover AFP niet bevestigen.

Twee inwoners van Tripoli vertelden vanavond aan persbureau Reuters dat ook zij op verschillende locaties in de hoofdstad geweervuur hebben gehoord. Ook zouden mensen op straat demonstreren tegen Gaddafi en feestvieren. Dat zou bijzonder zijn, want de laatste maanden was er in Tripoli amper onrust. In reactie op de protesten zouden de inwoners van Tripoli een sms van het regime hebben gehad met de tekst: “Ga met wapens de straat op om de verraders te elimineren.”

Een woordvoerder van de rebellen in het westen van Libië bevestigde vanavond op CNN dat “de revolutie in Tripoli officieel begonnen is”. Er gaan ook al uren geruchten dat Gaddafi en twee van zijn zoons de hoofdstad al zijn ontvlucht. Daar maakte onder meer NBC-journalist Richard Engel melding van, die momenteel in Libië is. De geruchten zijn niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

    • Pim van den Dool