Egypte haalt ambassadeur terug uit Israël

Egypte heeft zijn ambassadeur in Israël teruggetrokken. Het land doet dit in afwachting van een onderzoek door de Joodse staat naar de dood van vijf Egyptische veiligheidstroepen aan de grens.

De maatregel is een teken van toenemende spanning tussen de twee landen.

De Egyptische regering riep ook de Israëlische ambassadeur in Kairo op het matje, omdat het een excuses eist van de Israëlische regering over de beweringen dat Egyptische militaire leiders hun grip verliezen op het Sinaï-schiereiland.

In het zuiden van Israël vonden donderdag verschillende aanslagen plaats. Rond de grens met Egypte werd een bus, een personenauto en een groep soldaten aangevallen. De Egyptische agenten zouden in de vuurlinie terecht zijn gekomen die ontstond toen Israëlische militairen de gevluchte daders in het oog kreeg. De Egyptische regering reageerde gisteren verontwaardigd en eiste onmiddellijk een onderzoek.

    • Marije Willems