De angst van Colombiaanse vluchtelingen in Ecuador

Fotograaf Kadir van Lohuizen (1963) reist in veertig weken van het zuiden van Vuurland, over de Pan-American Highway, naar Alaska. Hij bezoekt de vele migranten die langs de route leven en werken. Deel 6 van een tweewekelijkse rubriek.

A family recently fled from the south of Colombia to Ecuador. They now live with 22 family members in a one room house. They fled by crossing the river, which marks the border between Ecuador and Colombia. On May 22 2011, armed men entered their house and killed the son, on May 24 was the funeral and a day after the armed men appeared again, threatening them. They fled instantly the same day. They don't know the reasons for the attack. Every month around 120 Colombians ask for asylum in the border area with Ecuador according to UNHCR, the actual number is likely to be higher. Many are fleeing the southern provinces of Colombia due to threats of armed gangs, Para-militaries or guerilla activities. The number of people fleeing inside Colombia or to neighboring states is still increasing. Just in Colombia itself an estimated 3,5 - 5 million are displaced. Kadir van Lohuizen / NOOR

Ze is pas 15 jaar, ook al ziet ze er een stuk volwassener uit. Met haar familie is ze 24 mei gevlucht uit haar geboortestadje in Colombia naar Ecuador. Met z’n eenendertigen zijn ze in kano’s de grensrivier overgestoken.

„Op 22 mei kwamen gewapende mannen ons huis binnen en ze schoten mijn oudste broer dood. Ik was heel erg bang dat ze ook mij zouden doodschieten. Op de begrafenis van mijn broer kwamen de mannen weer en zeiden dat we meteen moesten vertrekken, anders zouden er meer doden vallen. Ik heb geen idee waarom ze mijn broer doodschoten, hij deed nooit een vlieg kwaad en was heel populair.

We hebben meteen onze spullen gepakt en zijn naar Ecuador gevlucht. Ik wil heel graag manicure worden. In Colombia had ik best veel klanten al, maar toen we moesten vluchten, konden we alleen wat kleren meenemen. Nu wil ik opnieuw beginnen, maar ik heb geen geld om spullen te kopen. We wonen hier in een houten huis aan de rivier, het is heel erg vol.

Het was altijd rustig in ons stadje, maar sinds een jaar is het heel erg onrustig. Paramilitairen jagen mensen uit hun huizen en schieten mensen dood.

President Santos van Colombia zegt dat Colombia veilig is en vluchtelingen terug naar huis kunnen. Maar ik ben bang, zelfs hier; soms komen de paramilitairen over de grens naar Ecuador.”

Reis mee via de app voor de iPad of via www.viapanam.org

    • Kadir van Lohuizen