Conflict rond zendmasten verhardt - beheerder stapt naar de rechter

De televisiezendmast in Hoogersmilde stortte vorige maand in nadat er brand was uitgebroken. Screenshot RTV Noord-Holland De televisiezendmast in Hoogersmilde stortte vorige maand in nadat er brand was uitgebroken. Screenshot RTV Noord-Holland

Het conflict rond de zendmasten dat is ontstaan na de branden in Lopik en Smilde half juli verhardt. De beheerder van de zendinstallaties in de masten stapt naar de rechter. Dit bedrijf uit Terneuzen, Broadcast Partners, wil de noodmaatregelen van tafel krijgen die de eigenaar van de zendmasten heeft opgelegd.

Broadcast Partners (BP) mag vanuit Lopik met slechts 10 procent van zijn vermogen uitzenden. Daardoor worden klanten zoals de publieke omroep en commercieel radiostation Q- Music ernstig benadeeld. Met name Radio 1, de officiële rampenzender, is in Midden-Nederland slecht te ontvangen via FM. Q-Music moet adverteerders terugbetalen omdat het station niet de afgesproken hoeveelheid luisteraars trekt.

De eigenaar van de zendmasten, wil dat eerst de oorzaak vast staat van de branden op 15 juli. Smilde stortte in, Lopik werd bijtijds geblust. Eigenaar Novec suggereert dat de brand is ontstaan in een kabel van BP, maar wacht eerst alle onderzoeken af. KPN, dat dezelfde diensten aanbiedt als BP met dezelfde kabels, wordt niet belemmerd in Lopik.

Betrokken partijen stellen dat de kritische infrastructuur die de circa veertig zeer hoge zendmasten in Nederland samen vormen op dit moment te kwetsbaar is. Er zijn geen mogelijkheden om uit te wijken bij calamiteiten, want alle etherfrequenties zijn geveild. En de splitsing van infrastructuur (de masten, Novec) en diensten (zenders, BP en KPN) heeft niet de marktwerking en bijbehorend voordeel voor luisteraars opgeleverd.

Novec, een dochter van staatsbedrijf Tennet, wordt verweten dat het zich gedraagt als monopolist.

BP-directeur Robert-Jan van der Hoeven:

“Novec legt allerlei beperkingen op, is niet duidelijk en motiveert haar maatregelen niet. Over alternatieve maatregelen die veel minder belastend zijn voor de radiostations wil Novec niet praten.”

Volgens Van der Hoeven denkt Novec dat “Nederland wel even zonder radio kan”.

Novec stelt dat de zender in Lopik binnen 28 dagen weer helemaal aan kan als alle gevraagde veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Een woordvoerder stelt wel dat “het op enig moment” zinvol zou zijn om een discussie te voeren over de gevolgen van de marktwerking, over de rolverdeling en verantwoordelijkheden. “Novec heeft op dat gebied geen helder mandaat.”

Het kort geding dient donderdag.

    • Jan Benjamin