Cohen: Rutte verkoopt iets wat er niet is

Cohen: Rutte is een mooiprater, telkens halve waarheden. Foto NRC / Roel Rozenburg

Premier Rutte stelt kabinetsingrepen structureel mooier voor dan ze zijn. Dat zegt PvdA-leider Job Cohen vandaag in NRC Handelsblad. De PvdA-voorman wil het nieuwe politieke seizoen gebruiken om de “mooipraterij” van het kabinet op verschillende vlakken duidelijk te maken.

Job Cohen:

“Drieduizend agenten erbij? Nul. Twaalfduizend mensen extra in de zorg? Nul. Investeren in hoger onderwijs? Niets. Het openbaar vervoer verbeteren door uitbesteding? Komt helemaal niets van terecht.”

Cohen zegt er niet voor terug te deinzen komende maand zijn steun voor het pensioenakkoord in te trekken. Die steun is nodig omdat gedoogpartner PVV tegen is.

“Het akkoord moet gerepareerd worden. Zodanig dat mensen die met zware beroepen op hun 65ste willen stoppen, dat die er niet op achteruitgaan. Anders verlenen wij onze steun niet.” - Job Cohen

Voor Cohen staat het nieuwe politieke jaar voor het blootleggen van de mooie praatjes van de premier. Als hij moet uitleggen hoe belangrijk de euro is en waarom steun aan de Grieken nodig is, dan geeft hij volgens Cohen niet thuis.

“Leg uit wat gebeurt als we de gulden zouden terugkrijgen. Dat zou een ramp voor de export van Nederland betekenen. Maak duidelijk wat de consequenties voor Henk en Ingrid zijn.” - Cohen

Lees het volledige interview vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie voor abonnees.