Burgemeesters willen dat wapens op schietclub bewaard worden

Een groot deel van de burgemeesters van de grote gemeenten vindt dat leden van schietsportverenigingen hun wapens op de schietclub moeten bewaren. Dat meldt RTL Nieuws vanavond op basis van eigen onderzoek.

Aanleiding voor het onderzoek is de schietpartij in Alphen aan den Rijn en de aanslagen in Noorwegen. Aan het onderzoek deed de helft van de burgemeesters van de dertig grootste gemeenten van Nederland mee. Tachtig procent geeft aan het onverantwoord te vinden dat leden van schietverenigingen hun wapens thuis mogen bewaren.

Alle burgemeester die deelnamen aan het onderzoek zijn verder van oordeel dat leden van schietverenigingen voortaan een geneeskundige verklaring van een arts moeten hebben voordat zij een wapenvergunning kunnen krijgen of verlengen. De arts moet onder meer kijken naar de psychische gesteldheid van de aanvrager.

Jaap Timmer van het centrum voor Politie- en Veiligheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam is tegen de opslag van wapens bij schietclubs. Volgens hem lost het niets op. In de meeste gevallen van moord en doodslag wordt een illegaal wapen gebruikt. Opslag bij schietverenigingen creëert daarbij een ander probleem: er ontstaan grote wapendepots, die doelwit worden van criminelen.

Directeur van Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie Sander Duisterhof spreekt van het creëren van schijnveiligheid. Volgens Duisterhof heeft de politie in Alphen aan den Rijn fouten gemaakt bij het afgeven van de vergunning aan Van der V., wat sportschutters niet zou mogen worden aangerekend.

    • Pim van den Dool