Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Bubbel toptien

Genoeg van goedkope supermarkt-prosecco? Harold Hamersma zet zijn favoriete bubbelwijnen op een rij.

Mousserende wijn heeft zich in Nederland ontdaan van zijn appelflappen- en oliebollenimago. Afgezien van het feit dat de meeste bubbels helemaal niet smaken bij deze frituurwaar vinden we steeds vaker een andere aanleiding om een flesje te kraken. En dan heb ik het niet over het te water laten van de boot – iets dat overigens verzuimd is bij de Titanic, en u weet hoe dat is afgelopen – maar gewoon omdat we daar zin in hebben.

Eerlijk is eerlijk, prosecco heeft via de supermarkt de turbo op ons belletjesdrinken gezet. Maar die hype lijkt inmiddels al weer over zijn hoogtepunt heen. Gelukkig maar, want erg kwalitatief was het meeste niet.

Misschien heeft het Italiaanse budget-belletje wel het pad geëffend voor het overige mousserende aanbod. Getuige de laatste verkoopcijfers hebben we namelijk ook de smaak te pakken van cava’s, vonkelwijnen, crémants, sekts en sparklings.

Een aantal opvallend lekkere heb ik voor u op een rijtje gezet. Inclusief een Champagne waar ik zelf dol op ben. Want in weerwil van het economische tij groeit ook de populariteit daarvan. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om Champagne als aperitief in de betere restaurants te schenken. En ook in de clubs en loungegelegenheden is de trots van Reims een hit. En mocht u daar nu ook eens een fles bestellen, wilt u dan als u ’m leeg heeft, deze niet omgekeerd in de koeler zetten? Dat doen alleen profvoetballers en anderen die niet weten hoe het hoort.

1. Ridgeview Grosvenor 2008. Sussex, Engeland. 33 euro, te koop bij Vindict, vindict.nl

Ridgeview Grosvenor 2006 Blanc de Blancs zette in april de wereld op zijn kop door Beste Mousserende Wijn te worden tijdens de prestigieuze Decanter World Wine Awards. Een eer die tot op heden slechts te beurt is gevallen aan Champagnes. Deze wijn is dan ook al uitverkocht. Ik proefde de 2008 oogst en noteerde: subtiel, zuiver en met een zijden mousse. Fraai droog wit fruit, ‘spiky’ citrus en verfijnd droog. Inderdaad, beter dan menig Champagne. Maar kent ook een Champagneprijskaartje.

2. Fripon Blanc Extra Dry, Valle d’Aosta, Italië. 14 euro, te koop bij Il Commendatore, commendatore.nl

Van de flanken van Mont Blanc en Matterhorn. Gemaakt door drie streekcoöperaties die hun krachten hebben gebundeld in Quatre Mille Mètres Vins d’Altitude. Kortom, pak uw thermisch ondergoed. De frisheid, de koelte en de zuiverheid van de bergen gebotteld. Tijdens mijn beklimming ontdek ik verse walnoten, abrikoos, perzik en limoen. Evenals appels en amandeltjes en een zweem bergkruiden. Om verder te trekken en te genieten van dauw, ochtendgloren en tintelende luchten. Wat een verademing na al die liters plichtmatige laagland-prosecco.

3. Jansz. Premium Non Vintage Cuvée, Tasmanië, Australië. 21,50 euro, te koop bij de winkels van Wijnkring, wijnkring.nl

Ooit in bezit van Champagnehuis Louis Roederer. Inmiddels weer Australisch. Fitte citrustonen, appel, aardbei, wat gistig, verfrissend, zachtromig en complex. Ook nog een rol voor ons Hollanders. Tasmanië werd immers ontdekt door Abel Tasman. De druiven komen van The Heemskerk Vineyard, vernoemd naar Tasmans vlaggenschip Heemskerk en de Cuvée kreeg de naam mee van Gerrit Jansz, de kapitein van de tweede boot van Tasman’s vloot. Laten we er een oorlam op drinken.

4. Larmandier-Bernier. Blanc de Blancs Premier Cru, Champagne, Frankrijk. ± 34 euro, vierheemskinderen.nl en Vojacek Wijnen, vojacek.nl

Biologisch-dynamische Champagne. Opgevoed zonder herbiciden, pesticiden en kunstmest. En ook kweekgisten waarmee allerlei extra fruitsmaakjes kunnen worden ‘benadrukt’, mochten elders hun kunsten vertonen. Daarom onberispelijk zuiver, schoon, verkwikkend en bijna zachtziltig afdrinkend. Licht geurend naar manzanilla, met een spoortje jodium. ‘If diamonds had flavor, they’d taste like this’, schreef ooit een Engelse collega.

5. Codorníu Brut Pinot Noir Cava, Spanje. 12,99 euro, te koop bij Albert Heijn

Codorniú aarzelt niet om van de niet-autochtone pinot noir cava rosado te maken. Tom Stevenson schrijft in zijn World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine: ‘Codorníu is again stirring up local feelings by using pinot noir, but I have to say that pure pinot experimental cuvées have been quite sensational!’ Vrij vertaald: ‘Bittere kers, in donkere choco gedoopte aardbeien, iets marsepein, milde citrus, romigheid en delicaat droog.’

6. De Faveri Prosecco Frizzante Colli Trevigiani, Italië. 8,25 euro, Te koop bij Wijnkoperij Okhuysen, okhuysen.nl

Vermijd supermarkt-prosecco. Plakspul, wee en slordig. Geef wat meer uit en dan ontstaat er een kans op verkwikkend, aangenaam, volstrekt droog, met een zweem perzik, meloenig, amandel en citrus. Normaal gesproken verlangt dat een investering van minstens een tientje. Maar kijk nou: Okhuysen heeft er een ontdekt die daar ruim onder zit.

7. Le Paulmier, Le Poiré du Bocage, Normandië, Frankrijk. 8,95 euro, te koop bij Cidercider, cidercider.nl

Peren- in plaats van appelcider. Laag-alcoholisch en biologisch. En – bijzonder – volgens oud gebruik verrijkt met in de boomgaard geplukte meidoornbessen. Perig – dat begrijpt u –, droog en met een bijzonder prettige frisheid.

8. Domaine du Biguet Brut, Saint-Péray, Frankrijk. 18 euro, te koop bij Rhône Value Wines, rhonevaluewines.eu

Tot voor kort leverde het domein hun marsannedruif aan de coöperatie. Thans produceren ze onder eigen vlag. En die wappert fier. Milde mousse, perzik, meloen, amandel en fijne citrus. Prachtig droog en een piepklein ‘sherrytoontje’ op de afdronk.

9. Wiener Gemischter Satz Sekt. Oostenrijk. 24 euro, te koop bij Imperial Wijnkoperij, imperialwijnkoperij.nl

Van ‘mehrere Rebsorten’. En ‘versektet in A-7122’. Dat klinkt allemaal niet zo lekker. Bovendien is Richard Zabel een tikkie chauvinistsich („Ich kann mir keinen Platz auf der Welt vorstellen, wo ich lieber Winzer wäre als in Wien!”) maar toegegeven, deze Sekt is bijzonder. En niet alleen omdat Zabel in 2003 de eerste was die ’m maakte in de streek. Fraai en elegant. Met fiks veel geel fruit, een tropenuitstapje, citrus.

10. Rosé Brut Marsigny Crémant de Bourgogne, Frankrijk. 9,99 euro, te koop bij C1000

Maak je iets dat lekkerder is dan menig Champagne, mag je het geen Champagne noemen. Ziehier het lot van Crémant de Bourgogne van Marsigny. Troost is er in de fijne mousse, de frisse vrolijkheid, de pit en zijn flinterende frisheid. Supermarktontdekking.