Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Bonden niet enthousiast over tegemoetkoming Kamp pensioenen

De belangrijkste FNV-vakbonden hebben vanmiddag niet enthousiast gereageerd op de aanpassingen van het pensioenakkoord die minister Kamp vanochtend voorstelde. Dat meldt de NOS na gesprekken met een aantal FNV-bonden.

Kamp vertelde vanochtend in een interview met de Volkskrant hoe hij aan de bezwaren van de vakbonden over het pensioenakkoord tegemoet wil komen. Zo kondigde hij aan dat de korting op de AOW voor mensen die eerder stoppen met werken wordt verzacht voor de lage inkomens. Kamp vindt dat er met het huidige pensioenakkoord een “aantrekkelijk pakket” voor de lagere inkomens ligt.

Een drietal belangrijke FNV-bonden lieten vanmiddag aan de NOS weten daar anders over te denken. Een woordvoerder van FNV Bondgenoten zegt dat Kamp geen echte concessies doet. Een bestuurslid van Abvakabo vindt dat het pensioenakkoord nog altijd te grote risico’s voor werknemers bevat. John Kerstens, de voorzitter van FNV Bouw, vindt dat Kamp niet genoeg doet voor mensen met zware beroepen.

Kamp probeerde met de concessies van vanochtend twijfelende leden van FNV-bonden over de streep te trekken. De achterban van FNV Bondgenote wees het pensioenakkoord deze week massaal af. Abvakabo FNV en FNV Bouw raadplegen hun leden binnenkort.