Barenspijn

Verloskundige en onderzoeker Irena Veringa stelt dat de meeste zwangere vrouwen die om pijnstillers vragen last hebben van doemdenken (‘Barenspijn versnelt de bevalling’, wetenschapspagina, 9 augustus). De doemdenkende vrouw wil uit angst bij voorbaat de pijn mijden en vraagt zonder de bevallingspijn eerder ervaren te hebben om pijnstillers. Volgens de onderzoeker betreft het vaak angstige depressieve vrouwen met een laag zelfbeeld en alsof dit nog niet genoeg is concludeert ze ook nog dat doemdenken evolutionair gezien een functie heeft: het levert de depressieve bange hoogzwangere vrouw zorg en aandacht op.

Vrouwen moeten dit zich niet aan laten praten. Dit beeld is niet van deze tijd en werkt stigmatiserend. Het advies om doemdenkende hoogzwangere vrouwen middels cognitieve gedragstherapie met barenspijn om te leren gaan is, los van het feit dat er op geestelijke gezondheidszorg flink bezuinigd wordt, ook achterhaald. Vrouwen die kiezen voor pijnstillers worden geassocieerd met zielige wezens die om aandacht vragen, terwijl ze ook gezien kunnen worden als krachtige wils bekwame vrouwen die preventief te werk gaan, goed geïnformeerd zijn en niet alles voor zoete koek aannemen. Alle feministische golven ten spijt: het zelfbeschikkingsrecht van de zwangere vrouw wordt op deze wijze geproblematiseerd om middeleeuwse bevallingen te propageren. Dankzij de Dolle Mina’s is het niet meer de verloskundige die beslist maar: de dokter wikt en de vrouw beschikt.

Anouschka Darius- Biekman, powervrouw en hoogzwanger

Nora Kasrioui, vrijzinnig feminist

    • Nora Kasrioui
    • Anouschka Darius- Biekman
    • Vrijzinnig Feminist