Amsterdamse beurs heeft crisisniveau nu wel bereikt

De AEX bereikte vrijdag het laagste punt sinds twee jaar en tien handelsdagen werden in de afgelopen drie weken afgesloten met verlies gesloten; 23 procent lager dan aan het begin van dit jaar.

Net als de dag ervoor – de ‘slechtste handelsdag sinds maart 2009’ – gaf de beursdag vrijdag in Amsterdam, en elders in de wereld, nieuwe voeding aan de constatering dat de financiële markten in crisissfeer verkeren. Na donderdag werd de beer al uit de kast gehaald: de aandelenmarkt kreeg het stempel bearmarket opgedrukt die een lange periode van koersdalingen markeert.

Hoewel de Amerikaanse beurzen in de ochtenduren eventjes opleefden, bleef koersherstel vrijdag uit. De AEX sloot bijna 2 procent lager op 274,15 punten. De beurs in Parijs daalde net zo hard en ‘Frankfurt’ ging met 2,2 procent omlaag. De belangrijkste graadmeters op Wall Street sloten vrijdagavond Nederlandse tijd uiteindelijk ook met verliezen van gemiddeld 1,5 procent. En net als in de maanden ervoor groeide de grote tegenhanger van aandelenbeleggingen, goud, hard in populariteit. De goudprijs steeg tot een nieuw recordniveau van ruim 1.850 dollar per troy ounce (31,1 gram).

Angst regeert, zo heet het onder beleggers. Angst dat de schuldencrisis in de Verenigde Staten en sommige Europese landen de reële economie gaat raken. Burgers krijgen door bezuinigingen, belastingverhogingen of ontslag – of een combinatie daarvan – minder te besteden. Waardoor het bedrijfsleven in een nieuwe recessie belandt, na net uit de vorige te zijn opgekropen.

Is dat reëel? En wat betekent de crisisstemming voor professionals die dagelijks met aandelen bezig zijn? Reacties van een beheerder van een beleggingsfonds, de voorman van beleggersvereniging VEB en de bestuursvoorzitter van een beursgenoteerd technologiebedrijf, waarvan de aandelenkoers ook flink daalde.

    • Philip de Witt Wijnen