Wit-Rusland doorbreekt uraniumplan VS vanwege sancties

Wit-Rusland stopt het voorgenomen plan om de voorraad hoogverrijkte uranium waarover het beschikt, te verwerken. Dit in antwoord op de sancties die de Verenigde Staten de voormalige Sovjetrepubliek onlangs hebben opgelegd.

Wit-Rusland beschikt sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie over hoog verrijkt uranium, volgens schattingen van de Verenigde Staten 220 kilogram. In december 2010 kwam minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton met Wit-Rusland overeen de voorraad aan Rusland af te staan en daar te laten verwerken.

De Verenigde Staten legden vorige week sancties op aan vier bedrijven die gelinkt zijn aan president Aleksandr Loekasjenko, omdat zijn regering hardhandig had opgetreden tegen demonstranten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde hierop door te stellen dat de sancties indruisen tegen de “geest van interactie en samenwerking”:

“Daarom heeft Wit-Rusland besloten het plan dat samen met de Verenigde Staten is ontwikkeld om verrijkt uranium uit te wisselen, te bevriezen.”

Wit-Rusland heeft aangegeven dat het plan weer wordt opgepakt, zodra de sancties van de Verenigde Staten worden opgeheven.

    • Dirk Wijnand de Jong