Weer fraudeschandaal in regering van Brazilië

De schandalen liggen extra gevoelig omdat president Rousseff heeft beloofd de corruptie te bestrijden.

De regering van de Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft opnieuw een minister verloren in verband met verdenkingen van fraude. Minister Wagner Rossi (Landbouw) is de vierde minister die opstapt sinds de regering in januari werd geïnstalleerd. Rossi kondigde zijn aftreden aan nadat een aantal van zijn topadviseurs waren beschuldigd van omkoping.

Opnieuw gaat het om een lid van de PMDB, een brede centrumpartij waar Rousseffs Arbeiderspartij een coalitie mee vormt. Rousseff heeft de steun van de PMDB nodig, maar de schandalen binnen de partij brengen haar in verlegenheid. Begin augustus vertrok de staatssecretaris van Toerisme, Frederico Costa, vanwege fraude op zijn ministerie. Kort daarvoor was de minister van Defensie, Nelson Jobim, onder druk afgetreden. Beiden waren lid van de PMDB.

Ook een andere coalitiepartij en Rousseffs eigen Arbeidspartij zagen in opspraak geraakte ministers vertrekken. Het begon met de minister van Algemene Zaken, lid van de Arbeiderspartij, die niet kon uitleggen hoe hij miljoenen had weten te verdienen naast zijn werk als politicus.

De schandalen liggen extra gevoelig voor Rousseff, omdat het bestrijden van corruptie in de Braziliaanse maatschappij een van haar belangrijkste regeringsbeloften is. Rousseff nam de leiding van de Arbeiderspartij over van Luiz Inácio Lula da Silva. Haar populaire voorganger moest op de achtergrond treden, omdat hij al twee aaneengesloten regeertermijnen had gehad, het maximum toegestane aantal in Brazilië.

Er zijn geruchten dat Lula, een belangrijke adviseur van Rousseff, overweegt zich voor de verkiezingen van 2014 weer kandidaat te stellen. Deze geluiden zorgen voor verdere verzwakking van de positie van Rousseff, nog voordat het eerste jaar van haar presidentschap voorbij is. (NRC)