Waarom zit de bh-sluiting op de rug?

Zondagnacht om 00.11 uur mailt Willem van Manen uit Amsterdam de volgende vraag: waarom zit de sluiting van een bh meestal aan de achterkant, op de rug? „Aan de voorkant open en dicht doen is voor de vrouw toch veel handiger in het gebruik? Maar ik ben een man, dus heb hiermee geen ervaring – althans niet met het zelf dragen van dit kledingstuk.”

Sinds begin twintigste eeuw vervangt de bh het tot dan toe gangbare korset. Eerst in Noord-Amerika en Europa, daarna overal. Het korset sluit van origine met haken en ogen aan de voorkant. De veters op de rug zijn om het geheel passend te trekken.

Dat de sluiting van de bh aan de achterkant zit, heeft dus niets met zijn voorloper, het korset, te maken. De reden is niet historisch maar enkel praktisch van aard.

Het komt erop neer dat elke bh-constructie zo goed mogelijk de zwaartekracht wil temmen. Vergelijk het met een brug, zegt Jos Berry. Zij is eigenaar van Concepts Paris, een in Parijs gevestigd consultancybureau dat grote bedrijven voorziet van trends op lingeriegebied. Onder haar klanten vallen onder meer V&D, Hunkemöller en Victoria’s Secret. „Je hebt een steunpunt nodig om de constructie aan op te hangen en het beste steunpunt is de ribbenkast.”

Deze constructie van bh’s is in alle landen vrijwel gelijk, behalve Noord-Amerika. Bh’s hebben daar vaker naar binnen gedraaide beugels – invisible wires – waarbij voorsluiting het beste werkt. „Kwestie van traditie”, zegt Berry.

Probleem met een sluiting aan de voorkant is dat er niet veel ruimte is voor een elastiek met haken en ogen. Het stukje tussen de cups (‘yoke’) is bij voorkeur niet veel breder dan 1 centimeter, zodat de cups beter aansluiten op de huid en de bh meer support geeft. Voorsluiting bij bh’s is daarom altijd een kleine simpele niet verstelbare oplossing. Lingerieketen Hunkemöller: „Wanneer de haakjes aan de achterzijde worden geplaatst, kun je de bh in omvang verstellen.” Want het kan natuurlijk zomaar zijn dat de vrouw qua omvang net tussen twee maten in zit. Met de drie verstelmogelijkheden is er meer speling.

Het korset werd een bh, en die bh blijft zich ook ontwikkelen. Het nieuwste: een bh zónder sluiting.

    • Marleen Luijt