VS en EU eisen vertrek van president Assad

Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie hebben gisteren opgeroepen tot het vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad wegens diens keiharde repressie van protesten van de bevolking. President Obama beschuldigde Assad ervan zijn eigen burgers „te martelen en af te slachten”.

Rusland, dat vanouds nauwe banden met Syrië heeft, liet vanmorgen weten dergelijke oproepen niet te steunen. Assad moet volgens Rusland meer tijd krijgen om de door hem al beloofde hervormingen door te voeren.

Functionarissen van de Verenigde Naties hebben vastgesteld dat het Syrische bewind de mensenrechten op zo’n grote schaal heeft geschonden dat mogelijk sprake is van misdaden tegen de menselijkheid. De Verenigde Naties sturen morgen een missie naar Syrië, die moet bekijken hoe de toestand er nu is.

Assad herhaalde gisteren dat de acties tegen de betogers ten einde zijn. Vandaag moet blijken of hij woord houdt. Na het traditionele vrijdagsgebed gingen de laatste maanden steeds tienduizenden mensen de straat op om tegen zijn bewind te betogen, waarna leger en politie met harde hand optraden. (Reuters, AP)