Weer verliezen op Europese beurzen - AEX bijna 2 procent in min

Beurshandelaren op Wall Street kort na de opening van de Amerikaanse beurzen vanmiddag. Foto Reuters / Lucas Jackson

De belangrijke Europese aandelenmarkten zijn vanmiddag zonder uitzondering lager gesloten, maar de verliezen waren beperkter dan de fors lagere koersen van eerder vandaag.

De AEX sloot om half zes 1,9 procent lager, leverde ongeveer 5 punten in en noteerde en slotstand van 274,15 punten. Die slotstand viel enigszins mee omdat de Amsterdamse beurs vanochtend bijna drie procent van zijn waarde verloor. Ook de andere Europese beurzen doken flink in het rood. De markten leken het vertrouwen te hebben verloren omdat de economische groei wereldwijd achterblijft.

De verliezen elders in Europa waren soms groter en soms kleiner dan in Amsterdam. De Duitse Xetra-DAX deed het slechter en sloot 2,2 procent lager. De Londense beurs daarentegen hield het verlies beperkt tot ruim 1 procent. De CAC-40 in Parijs moest bijna 2 procent inleveren. De beurzen in Milaan en Madrid sloten allebei meer dan 2 procent lager.

Dat de verliezen in Europa aan het einde van de middag terugliepen kwam waarschijnlijk door de opening van Wall Street. De Dow Jones opende weliswaar 0,4 procent lager, maar beleggers hadden voor een slechtere opening gevreesd. Even voor zes uur vanavond stond de Dow nog 0,3 procent lager, terwijl technologiebeurs Nasdaq alweer een lichte plus liet noteren.

    • Pim van den Dool