Venezuela haalt goud uit Westen

Venezuela gaat het goud terughalen dat bij buitenlandse banken in de kluis ligt. Ook wordt geld op bankrekeningen in de Verenigde Staten en Europa verplaatst naar opkomende economieën zoals China en Rusland. De voorzitter van de centrale bank zei gisteren dat Venezuela zich zo wil beschermen tegen economische problemen in de westerse wereld.

Critici van de autoritaire Venezolaanse president Hugo Chávez zien echter duistere bedoelingen achter het geschuif met goud en geld. Volgend jaar zijn er verkiezingen en sommigen vrezen dat Chávez op dictatoriale wijze de macht zal grijpen als het via democratische wegen niet lukt. Door de reserves nu al te verplaatsen, kunnen westerse landen geen beslag leggen op de Venezolaanse tegoeden, zoals ze nu doen met de Libische leider Gaddafi. Een andere reden zou zijn dat de getrouwen van Chávez geld nodig hebben om de macht te houden als de leider sterft. Chávez lijdt aan kanker.

Een onschuldigere uitleg is dat landen die veel handel drijven met Venezuela, zoals China, eisen dat de Latijns-Amerikaanse staat als tegenprestatie reserves bij hen stalt.

Chávez helpt zelf niet mee om een beeld van onafhankelijkheid te creëren rond de maatregelen. Als er in de kluizen van de centrale bank niet genoeg ruimte is voor het goud, grapte Chávez, dan mag het best worden opgeslagen in de kelder van zijn presidentiële paleis.