Uitgelicht

De komische serie Miranda Hart, op Ned. 3, 22.00u. en BBC 1, 22.30u. Miranda Series 2- BBC - Generics Britse komische reeks van stand-upcomedienne Miranda Hart over een vrouw van in de dertig, die niet goed raad weet met zichzelf, haar onhandig grote lichaam, jeugdvriendinnen en … mannen. Met: Miranda Hart (Miranda), Sarah Hadland (Stevie), Patricia Hodge (Penny), Tom Ellis (Gary), James Holmes (Clive) en Sally Phillips (Tilly) Regie: Juliet May BBC Television

Film

The Shawshank Redemption (Frank Darabont, 1994, VS). De directeur is wreed, de bewakers zijn wreder en de gevangenen zijn bruut of nobel in stellig gevangenisdrama over de vriendschap tussen twee tegenpolen: de langgestrafte bankdirecteur Tim Robbins en de gevangenisritselaar Morgan Freeman. Eén, 20.25-22.40u.

Bowling for Columbine (Michael Moore, 2002, Can/VS/Dui). Dit essayistisch onderzoek van guerilla-cineast Moore naar de Amerikaanse liefde voor vuurwapens werd een internationaal kassucces en won een Oscar. Na afloop heeft de kijker verbluffende dingen gehoord en gezien en meer gelachen dan het onderwerp doet verwachten. RTL8, 20.30-23.00u.

L’emmerdeur (Edouard Molinaro, 1973, Frankrijk). Ironische filmversie van toneelhit Le contrat. Beroepsmoordenaar Lino Ventura wordt in zijn werk onbedoeld dwarsgezeten door onhandige zelfmoordenaar Jacques Brel.Canvas, 22.45-00.10u.

The Peacemaker (Mimi Leder, 1997, VS). DreamWorks-productie die voldoet aan alle eisen van een dure actiefilm en tegelijkertijd tracht genuanceerd recht te doen aan de gecompliceerde politieke en sociale werkelijkheid van Oost-Europa na de Koude Oorlog. Scheikundige Nicole Kidman en hoge militair George Clooney moeten verhinderen dat een Rus kernwapens verkoopt aan Iran en Bosnië.BBC 1, 00.45-02.40u.

Red Road (Andrea Arnold, 2006, Engeland/Denemarken). Britse regisseur Arnold richt haar camera op een desoriënterend, vreemd gebied in Noord-Engeland. Daar leven mensen tussen vuil en flats en ze vinden het moeilijk om anders dan basaal met elkaar om te gaan. Een bewakingsemployé herkent op haar tv-schermen een man en stelt alles in het werk om hem te ontmoeten. In Cannes bekroond met de juryprijs.BBC 2, 01.00-02.50u.

Informatief

South Africa Walks. Serie reisprogramma’s waarin Julia Bradbury vier wandelingen door Zuid-Afrika maakt. Na haar eerste wandeling langs de kust loopt Bradbury op haar tweede tocht door de Drakensbergen, het bergmassief in het zuiden van het land. Het doel is de 3.004 meter hoge Cathedral Peak.BBC 2, 20.00-20.30u.

Doping fürs Gehirn – Machen Pillen schlauer? De mythe wil dat de mens slechts 10 procent van zijn hersencapaciteit gebruikt. Dus is de chemische industrie bezig met het ontwikkelen van middelen die de overige 90 procent moeten stimuleren. Middelen als Ritalin en Modafinil zijn in de VS al modedrugs. Ze zijn via internet ook hier verkrijgbaar. In deze documentaire een tocht langs wetenschappelijke instituten in Duitsland, Australië en Zwitserland, waar onderzoek wordt gedaan naar farmaceutica die de werking van het menselijke brein moet verbeteren. Psychiater Klaus Lieb test bijvoorbeeld de invloed van Ritalin, amfetamine en cafeïne op de prestatie van schakers. Arte, 21.45-22.35u.

Hookers: Saved on The Strip. Sekswerker Annie heeft zelf tien jaar op The Strip in Las Vegas gewerkt en helpt nu met haar organisatie Hookers for Jesus slachtoffers van gedwongen seks en vrouwenhandel een uitweg te vinden.TLC, 22.55-23.50u.

Amusement

Flikken Gent. Vlaamse politieserie waarin de kleine criminaliteit centraal staat en de verhalen draaien om de mensen: agenten, daders en slachtoffers. Vanavond duwt een wanhopige vader zijn vastgeketende zoon Jeroen met harde hand het politiebureau binnen: Jeroen is verslaafd en volgens de vader dealt hij ook. De jongen ontkent en er is niets dat de bewering van de vader staaft. Ned.1, 20.30-21.30u.

In therapie. Therapeut Franke (Peter Blok) ontvangt op vrijdagavond Marit Kroon (Monic Hendrickx), de advocate wier carrière haar geen voldoening geeft.Ned.2, 23.00-23.35u.

Lowlands 2011. Verslag van de eerste dag van het festival. Vandaag met optredens van onder meer Arctic Monkeys, Wolf Gang, Joan as Police Woman en Fleet Foxes.3FM, 19.06-04.00u enNed.3, 23.30-01.20u.

Radio

Zomeravondconcert. Vanavond en morgenavond dirigeert Bernard Haitink in de Royal Albert Hall het Chamber Orchestra of Europe met pianist Emanuel Ax in werken van Brahms. Morgen het Tweede Pianoconcert en de Vierde Symfonie; vanavond de Derde Symfonie en, na de pauze, het Eerste Pianoconcert.Radio 4, 19.58-23.00u.

ZomerNachten. Programma waarin een hoofdpersoon zelf een verhaal vertelt. Zonder presentator, zonder dat er vragen gesteld worden en zonder reportages. Vannacht is die hoofdpersoon Nederlands ambassadeur in Polen, schrijver, arabist en Midden-Oostenkenner Marcel Kurpershoek.Radio 1, 00.02-01.30u.