Turkije wil ambassade in Somalië

Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan (R) and Somalia's President Sheikh Sharif Ahmed visit a tent at the Seyidka camp in Somalia's capital Mogadishu August 19, 2011. Erdogan visited Somalia's capital Mogadishu on Friday to draw international attention to the famine sweeping across the Horn of Africa nation, threatening to kill hundreds of thousands of children. Erdogan, accompanied by his family and five cabinet ministers, has in the past days appealed for more food aid for the drought-hit nation and lashed out at wealthy Western nations for not doing more. REUTERS/Omar Faruk (SOMALIA - Tags: SOCIETY POLITICS CIVIL UNREST DISASTER HEALTH) Erdogan bezoekt samen met de Somalische president Sheikh Sharif Ahmed een vluchtelingenkamp, . Foto Reuters/Omar Faruk

De Turkse premier Erdogan heeft tijdens zijn bezoek aan het door een hongersnood getroffen Somalië aangegeven een Turkse ambassade in het land te willen opzetten.

Verder kaartte Erdogan het belang aan van sociale voorzieningen. Tijdens een persconferentie vertelde hij dat Turkije zich zal inzetten voor de bouw van meer scholen, een verbeterde watertoevoer en infrastructuur.

Eerder deze week betoogde de Turkse premier Erdogan al dat de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), een samenwerkingsverband van 57 (voornamelijk) islamitische landen, Somalië te hulp moest schieten. Het OIC beloofde 350 miljoen dollar (ruim 240 miljoen euro) aan het noodlijdende land te besteden.

Somalië heeft te maken met de zwaarste droogte in zestig jaar. Hulpverlening aan het land is moeilijk, omdat aan Al-Qaeda-gerelateerde militanten het voor het zeggen hebben in veel van de meest wanhopige gebieden in het land.

    • Dirk Wijnand de Jong