Talibaan vallen Brits cultureel centrum in Kabul aan: 9 doden

Een zelfmoordcommando van de Talibaan heeft vanmorgen ten minste negen mensen gedood bij een aanval op de British Council, het Britse culturele instituut in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

De zwaar bewapende aanvallers kregen toegang tot het streng bewaakte complex van de British Council nadat een van hen zichzelf met een autobom naast de muur om het gebouw had opgeblazen. Daarnaast deed zich volgens ooggetuigen nog een tweede explosie voor.

Vervolgens maakten de aanvallers zich meester van het terrein. Niet lang daarna schoten Afghaanse en buitenlandse militairen van NAVO-eenheden te hulp. Ook helikopters werden ingezet om de aanvallers onschadelijk te maken. Uren na het begin van de aanslag werden er echter nog steeds schoten en explosies gehoord op het terrein.

Britse woordvoerders wilden niet zeggen hoeveel stafleden en Afghaanse bezoekers nog in het gebouw waren. Vast staat volgens Afghaanse woordvoerders wel al dat twee Afghaanse politiemensen en twee straatvegers het leven hebben verloren bij het begin van de actie.

Een zegsman van de Talibaan liet weten dat de actie bedoeld was om het buitenland, in het bijzonder de Britten, erop te wijzen dat de Afghanen onafhankelijk willen zijn van alle buitenlanders. Vandaag vieren de Afghanen hun onafhankelijkheidsdag. Formeel werden ze op deze dag in 1919 geheel onafhankelijk van Groot-Brittannië, al had dat ook destijds al weinig greep op het land.

De British Council probeert in het buitenland het onderwijs en de ontwikkeling van de burgermaatschappij te bevorderen. Ook organiseert ze cursussen Engels. Maar het kantoor in Kabul verzorgt volgens zijn eigen website bijvoorbeeld ook een cursus leiding geven voor hoger opgeleiden. (Reuters, AP, BBC)