Syrische leger zet geweld door - EU breidt sancties uit

FILE - In this Aug. 17, 2011 file photo released by the Syrian official news agency SANA, Syrian President Bashar Assad addresses a meeting of the central committee of the Baath party in Damascus, Syria. Despite Assad's assurances to U.N. Secretary-General Ban Ki-moon that military and police operations had stopped, Syrian security forces fired at thousands of protesters who poured into the streets throughout the country Friday, Aug. 19, killing at least 13, activists said. (AP Photo/SANA, File) EDITORIAL USE ONLY
FILE - In this Aug. 17, 2011 file photo released by the Syrian official news agency SANA, Syrian President Bashar Assad addresses a meeting of the central committee of the Baath party in Damascus, Syria. Despite Assad's assurances to U.N. Secretary-General Ban Ki-moon that military and police operations had stopped, Syrian security forces fired at thousands of protesters who poured into the streets throughout the country Friday, Aug. 19, killing at least 13, activists said. (AP Photo/SANA, File) EDITORIAL USE ONLY Ondanks de belofte van president Assad vandaag opnieuw geweld. Foto AP/Sana

Het Syrische leger heeft vandaag na het vrijdagmiddaggebed opnieuw het vuur geopend op demonstranten die het aftreden van president Bashar al-Assad eisten. Volgens persbureau AP zijn daarbij 22 doden gevallen en talloze mensen gearresteerd.

Ooggetuigen melden dat in verschillende steden, waaronder hoofdstad Damascus, Homs en Latakia, werd gedemonstreerd. Tanks en andere gepantserde voertuigen zouden daarbij zijn ingezet, ondanks de belofte van Assad aan secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon dat de militaire acties tegen betogers verleden tijd waren.

De melding van nieuw geweld door toedoen van het regeringsleger komt een dag nadat de Verenigde Staten en verschillende bondgenoten, waaronder Nederland, de Syrische president opriepen om af te treden.

Catherine Ashton, de speciale afgezant van de EU voor Buitenlandse Zaken, heeft naar aanleiding van de gebeurtenissen gezegd twintig nieuwe namen toegevoegd te hebben aan de lijst van personen die het land niet mogen verlaten en bedrijven waarvan de tegoeden worden bevroren.

Rusland, sinds lange tijd bondgenoot van Syrié, heeft vandaag gezegd zich achter Assad te scharen en het niet eens te zijn met de oproep van de Verenigde Staten en bondgenoten. Moskou zei dat de Syrische leider voldoende tijd moet worden gegeven om hervormingen in het land door te voeren.