Spreekverbod

In het Radio1-journaal van woensdagochtend meldde minister van Defensie Hillen (CDA) dat hij een mediastop instelt voor medewerkers aan de Kunduz-missie. Dit in verband met gelekte e-mails van kritische militairen. De minister lijkt zich bij dit besluit echter onvoldoende te realiseren dat de meeste militairen die een verhaal delen juist prima als woordvoerder voor Defensie kunnen fungeren.

Uit onderzoek dat ik doe naar de beelden en verhalen van Amerikaanse militairen in Irak en Afghanistan ontstaat een ander beeld: de militairen die bloggen of video’s op YouTube plaatsen, vertellen net als de legerleiding dat hun aanwezigheid noodzakelijk is en dat hun inspanning de steun verdient van de kijker.

Defensie kan het zich bovendien niet veroorloven om communicatie uit de weg te gaan; de hearts en minds van het thuisfront win je niet met een spreekverbod voor militairen, terwijl tegenstanders de media bombarderen met kritiek op Defensie en de missie in Kunduz. In het huidige medialandschap heb je bovendien bondgenoten nodig en de eigen militairen zijn die ideale bondgenoot; ze willen erkenning voor hun werk, dus delen de behoefte om positief te berichten. Bovendien kost het niks extra’s, momenteel geen overbodige bijkomstigheid bij Defensie.

Maarten Brand

Militair historicus

Brieven en opinieartikelen kunt u sturen naar opinext@nrc.nl

    • Militair Historicus
    • Maarten Brand