Siberië (2) Aankomst in Kemerovo

  Kemerovo oogt bij aankomst per auto uit Novosibirsk nog altijd als het uitgestrekte dorp, dat het in 1922 was, toen de Nederlandse communist, ingenieur Sebald Rutgers er aankwam om er de AIK-kolonie te stichten. Maar als je eenmaal in het centrum bent , word je omgeven door hoogtepunten uit de architectuur uit de Stalintijd.

 

Kemerovo oogt bij aankomst per auto uit Novosibirsk nog altijd als het uitgestrekte dorp, dat het in 1922 was, toen de Nederlandse communist, ingenieur Sebald Rutgers er aankwam om er de AIK-kolonie te stichten.

Maar als je eenmaal in het centrum bent , word je omgeven door hoogtepunten uit de architectuur uit de Stalintijd. De centrale straat is de Sovjet-boulevard, die volstaat met mooie huizen, gebouwd voor de communistische elite. Ook hier zijn de appartementen tegenwoordig niet meer te betalen voor iemand met een modaal salaris.

En dat ook de Koezbass een rijk literair leven heeft gekend in de jaren van de goede oude Sovjet-Unie, blijkt uit het Huis van de Literatoren, waar vroeger schrijvers en journalisten bijeenkwamen om over hun werk te praten.

Morgen trekken we de stad verder in. Maar eerst gaan we op zoek naar een hotel en een restaurant, want de autoreis van zes uur over hobbelige wegen door een eindeloos Siberisch Veluwe-landschap heeft ons behoorlijk  vermoeid.

 

    • Michel Krielaars