Shell dicht tweede olielek in Noordzee

Undated aerial image released by Royal Dutch Shell PLC Friday Aug. 19, 2011 of the Gannet Alpha platform in the North Sea, around 110 miles (180 kilometers) east of Aberdeen, Scotland. Royal Dutch Shell PLC said an operation is under way to stop the leak at its Gannet Alpha platform following the worst North Sea oil spill in more than a decade. About 1,300 barrels of oil has spewed into the sea since a pipeline at Shell's Gannet Alpha platform was found to be leaking Aug. 12, the company said, though it claims that after shutting the well, only one barrel a day is leaking from the installation to control the build up of pressure in the pipeline. (AP Photo/Ken Taylor/Shell/PA Wire) EDITORIAL USE ONLY, NO SALES Het Gannet Alpha platform in de Noordzee. Foto AP/Ken Taylor

Shell heeft een belangrijke stap genomen om het tweede lek in de pijpleiding in de Noordzee bij Schotland te dichten. Het olieconcern meldt dat het ventiel waaruit de olie in zee stroomde, is afgesloten.

Door het olielek bij het Gannet Alpha platform, op zo’n 180 kilometer uit de kust van het Schotse Aberdeen, zijn sinds 12 augustus 1.300 vaten olie in de Noordzee gelekt. Daarmee is het de ergste olievervuiling in de Noordzee sinds 2000, toen volgens gegevens van de Britse overheid 524 ton werd gelekt.

Na het ontdekken van het olielek werd de druk op de lijn waar het lek zit afgesloten, waardoor de oliestroom van het platform werd ingedamd. Een op afstand bestuurbaar voertuig werd ingezet om het lek te zoeken.

Shell zei verder het afgesloten ventiel nauwlettend in de gaten te houden.

    • Dirk Wijnand de Jong