Rutte: als de Finnen een Griekse deal hebben, willen wij dat ook

Screenshot NOS

“Wat ons betreft hoeft het niet, maar als de Finnen een deal hebben met de Grieken, dan willen wij dat ook.” Dat zei premier Mark Rutte zojuist op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Premier Rutte:

“Wij vinden het geen ideale oplossing, maar er mag geen verschil in positie komen van eurolanden.”

Nederland heeft ook ooit gedacht dat het goed is om een onderpand te eisen, vertelde Rutte. Maar daar heeft het kabinet “vanwege allerlei redenen” vanaf gezien.

“Het is geen verstandige deal. Als die deal is, zoals hij lijkt te zijn, maakt die de situatie alleen maar ingewikkelder. [...] Geld wat je net hebt uitgeleend moet je weer terug lenen van de Grieken. En die Grieken moeten het natuurlijk ook ergens van betalen. We willen juist dat de Grieken hun staatsbezittingen in grote mate verkopen. Je kunt veel beter inzetten op sterke betrokkenheid van de private sector, dan op onderpanden. [...] Wat ons betreft hoeft het niet, maar als de Finnen een deal hebben met de Grieken, dan willen wij dat ook. Maar wij gaan er niet actief om vragen. We willen het Griekse probleem niet verergeren.” - Rutte

Dus het kabinet gaat instemmen met een onverstandige deal, vragen de aanwezige verslaggevers zich af.

“We zorgen ervoor dat we niet slechter af zijn dan Finland, maar de eerste inzet van mij en De Jager zal zijn om die deal van tafel te krijgen of kleiner te maken.”

Rutte benadrukt dat het in het belang van de Nederlandse belastingbetaler is dat Griekenland zo snel mogelijk uit deze crisis komt. Volgens hem gebeurt dat dus niet met afspraken over onderpanden.

‘Finse deal niet definitief’

Gisteren ontstond ophef naar aanleiding van berichten dat Finland in ruil voor de Finse bijdrage aan het Griekse steunpakket een onderpand van een miljard euro zou krijgen van de Grieken. De Kamer eiste direct opheldering van het kabinet. Het ministerie van Financiën houdt vol dat de ‘Finse deal’ nog niet definitief is.

Het wordt een sombere Prinsjesdag

Het kabinet zal op Prinsjesdag komen met ‘stevige maatregelen’ om Nederland door de eurocrisis te helpen. Dat wordt niet gemakkelijk, maar het is noodzakelijk, aldus Rutte. Hij reageerde op de nieuwste cijfers over de haperende economie, het dalende consumentenvertrouwen en de voortdurende eurocrisis. Nederland staat er relatief gezien nog steeds goed voor. De ‘onderliggende kracht’ van de economie is goed: zo is de rente op de staatsschuld laag.

De boodschap tijdens Prinsjesdag zal zijn dat het kabinet orde op zaken stelt, zei Rutte. “Ik realiseer me dat dit heel veel mensen onzeker maakt”, vervolgde hij. Maar de economische cijfers maken de ingrepen ‘des te relevanter’. “Ik ben er rotsvast van overtuigd dat dit de goede koers is.”

    • Marije Willems