Rebellen Libië nemen olieraffinaderij in

De raffinaderij is van groot strategisch belang door de bevoorrading van de hoofdstad Tripoli.

Bij de Libische stad Zawiyah, dertig kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli, hebben rebellen na een hevige strijd een olieraffinaderij ingenomen die van groot strategisch belang is voor de bevoorrading van Tripoli. Inname van de raffinaderij kan een belangrijke doorbraak zijn in de oorlog van de rebellen tegen de Libische leider Gaddafi, die al een half jaar duurt.

Ook hebben de rebellen de snelweg vanuit het zuiden naar Tripoli afgesloten, waarmee ze de hoofdstad verder isoleren. Met behulp van NAVO-bombardementen zijn de rebellen erin geslaagd de impasse van de afgelopen weken te doorbreken. Vanuit het westen en het zuiden rukken de opstandelingen nu op naar de hoofdstad. De stad Garyan, tachtig kilometer ten zuiden van Tripoli, hebben ze gisteren ingenomen.

Een woordvoerder van Gaddafi erkende gisteren dat het regime de afgelopen dagen militaire tegenslagen te verwerken heeft gekregen, maar relativeerde het belang ervan. „Dit is een crisis die een paar dagen zal duren, maar die we dan, als God het wil, te boven zullen komen”, zei hij tegen het staatspersbureau Jana.

De opmars van de rebellen in het westen komt na een periode waarin de opstandelingen in het oosten vooral in het nieuws kwamen door verdeeldheid. Deze liep op nadat de legercommandant van de rebellen werd vermoord, volgens sommigen omdat hij een verrader was. (Reuters)