Rapport: goud is een zeepbel en kan barsten

Een kritisch rapport van de Amerikaanse bank Wells Fargo waarschuwt beleggers voor hun troetelkindje van de laatste maanden. „Goud heeft het niveau van een speculatieve bubbel bereikt.”

In een tijd dat beleggers massaal hun geloof hebben verloren in oude vaste waarden als bedrijfsaandelen en Amerikaanse staatsobligaties, verschijnt een kritisch rapport over die ene nog als veilig gewaande investering – goud.

Onder de kop ‘The Gold Bubbel’ publiceerde de Amerikaanse bank Wells Fargo een memo met een niet mis te verstane waarschuwing: „Beleggen in goud heeft het niveau van een speculatieve bubbel bereikt.” Advies: doe het niet, of doe het met mate.

Het is ironisch dat het rapport juist van Wells Fargo komt – de bank dankt haar oorsprong aan de Amerikaanse goudkoorts rond 1850. En dat het nú verschijnt is eveneens pikant – het is deze week veertig jaar geleden dat de Gouden Standaard werd verlaten, het stelsel waarbij internationale munten tegen een vaste prijs aan de dollar waren gekoppeld, en de dollar weer aan de Amerikaanse goudvoorraad. Nadat dit stelsel werd losgelaten, ontstond een levendige handel in vreemde valuta en goud.

De mensen die in goud geloven laten de laatste jaren, waarin de aandelenbeurzen het zwaar hebben, niet na uit te rekenen dat goud sinds augustus 1971 een gemiddeld rendement van ruim 8 procent per jaar heeft gegeven – en dus een oerdegelijke belegging is.

Wells Fargo vindt juist in de spurt van de goudprijs in de afgelopen vijf jaar – van 600 dollar per troy ounce (31,1 gram) eind 2006 tot bijna 1.800 dollar nu – het bewijs voor het oppompen van een klassieke zeepbel, zoals de internetbubbel eind vorige eeuw en de huizenhype tot 2008.

De bank toont zich al in haar rapport bewust van de kritiek die ze erop zal krijgen. „Zoals met alle bubbels lopen we het risico dat we fout zitten op de korte termijn – dan zal ons favoriete eufemisme zijn dat we vroeg waren met onze visie. We blijven volhouden dat we goed zitten voor de lange termijn.” (NRC)