Raket- en luchtaanvallen maken slachtoffers in Gaza en Israël

Palestijnen in Gaza dragen het lichaam van een tweejarige jongen met zich mee die vanochtend vroeg om het leven kwam bij een Israëlische luchtaanval. Foto AP / Hatem Moussa

In en rondom de Gazastrook escaleert het geweld tussen Palestijnse militanten en het Israëlische leger steeds verder. Bij aanvallen over en weer zouden vandaag twee Palestijnen zijn gedood en zes Israëliërs gewond zijn geraakt.

Palestijnse militanten vuurden volgens het Israëlische leger vanochtend vroeg vanuit Gaza zeventien raketten af op het zuiden van Israël. Een van de raketten kwam terecht op een synagoge in de stad Ashdod. Daarbij raakten volgens Israëlische hulpverleners zes mensen gewond. Een andere raket, die onderweg was naar de havenstad Ashkelon, werd vandaag onderschept door het afweersysteem Iron Dome.

Het Israëlische leger reageerde vanmiddag en vanavond met nieuwe luchtaanvallen op doelen in Gaza, waarbij volgens Hamas twee Palestijnen werden gedood en er drie gewond raakten, van wie twee ernstig. Israël bevestigde tegenover persbureau AFP het plaatsvinden van de aanvallen en zegt dat zij waren bedoeld om het opnieuw afschieten van raketten op het zuiden van het land te voorkomen.

Aanleiding voor de wederzijdse vijandigheden is een reeks van drie terreuraanvallen die gisteren plaatsvonden in het zuiden van Israël. Daarbij vielen zeven doden, waaronder zes burgers. Israël reageerde gisteravond direct met luchtaanvallen boven Gaza, waar de aanval zou zijn voorbereid.

De kans op verdere escalatie van geweld lijkt toe te nemen omdat de Israëlische premier Netanyahu vandaag zei dat de luchtaanvallen nog maar het begin zijn van Israëls reactie. Een legerwoordvoerder zei tegen persbureau AP dat het nog te vroeg is om te zeggen dat escalatie onvermijdelijk is, maar sluit niets uit:

“Als wij zien dat Hamas ervoor kiest om de situatie te laten escaleren, zullen wij er niet voor terugdeinzen om de schaal van onze acties op te voeren, krachtig te reageren en Hamas de prijs laten betalen.”

De Egyptische regering stelde vanmiddag dat vijf Egyptische politieagenten zijn overleden als gevolg van de Israëlische militaire acties van gisteren in de Sinaïwoestijn. Egypte eist dat er een onderzoek naar de gebeurtenissen komt. Israël ontkent dat het Egyptische agenten heeft gedood.

    • Pim van den Dool