Poolse Maggi bij Chinees

Een fles is jarig en niet zo’n beetje. Het flesje Maggi bestaat 125 jaar. Had hij niet kunnen dromen, Julius Maggi, toen hij in Zwitserland het flesje koos voor zijn vloeibare soeparoma, gekookt uit plantaardige grondstoffen. De vorm van het flesje, waar in de loop der tijd niet wezenlijk iets aan veranderd is, is zo bekend dat een etiket erop niet eens zou hoeven. Maggi vult ook plastic jerrycans met vloeibaar aroma. Voor grootverbruikers. 5,5 liter en zelfs een jerrycan van 15,5 liter. Rode jerrycans met gele dop. Maar voor wie het niet vertrouwt of er echte Maggi in zit is op de jerrycan het flesje afgebeeld. Zo sterk is het flesje als merk.

Uit een groter model werden voorheen bij kruideniers kleine flesjes gevuld en er zijn verhalen van grote gezinnen die zelf een grote fles in de keuken hadden staan om de kleine voor op tafel bij te vullen. In eethuizen gebeurt dat nog steeds. Ook in Chinese eethuizen en er zijn losse lege Maggiflesjes te koop bij horecagroothandels en in Chinese supermarkten. De flesjes passen in het peper-, zout- en sambalstelletje.

Maar met wat vult de chef de flesjes?

Maggi is van Nestlé en volgens Nestlé Nederland worden er nog altijd literflessen gevuld voor de wat kleinere grootgebruikers. En zit daar dan echte Maggi in? Nu wordt het opeens ingewikkeld. In de hele wereld smaakt de gefermenteerde soja-tarwesaus van Kikkoman eender. Een heel andere saus, ook wereldberoemd, de ketchup van Heinz, smaakt overal hetzelfde, een Amerikaan kan zich er in Tokio mee thuis voelen. Maar volgens een woordvoerster van Nestlé Nederland wordt in Nederland Maggi gemaakt, ‘aangepast aan de smaak van de Nederlandse consument’. Misschien is dat de verklaring voor mijn vondst. Die smaak bevalt niet iedereen. In Chinese supermarkten staat meestal een uitgebreide collectie sauzen van Aziatische herkomst, een sojasaus bijvoorbeeld met volgens het etiket paddestoelenaroma, die aangenaam naar laurierdrop smaakt. In zo een supermarkt vond ik een Maggifles met net geen liter inhoud, 960 gram voor 3,25 euro. Maggi Przyprawa. Een Poolse fles waarin volgens de ingrediëntendeclaratie op het etiket een ietsje anders samengestelde vloeistof zit dan in een Nederlands flesje waar ‘de enige echte’ op staat. Maar om nou te zeggen dat ze verschillend smaken. Het is toch voornamelijk zout met bijsmaak dat doet denken aan vroeger toen het beroemde flesje noodzakelijk, maar in betere kringen ordinair werd gevonden. Je kon je niet voorstellen dat een man van stand Maggi zomaar uit een bloot flesje in zijn soep zou sprietsen. Nee, bij hem werd het flesje op tafel gezet in een zilveren houder, beslagen met taferelen. En werkelijk waar, daar werd de Maggi vanzelf ‘delicaat’ van.

    • Wouter Klootwijk