Paardenrit Mongolië: Schut 10de

Eerste Nederlandse ruiter die de finish haalt in monstertocht.

Op dag zes van de Mongol Derby, de langste en zwaarste paardenrace ter wereld, werd de Amsterdamse Frederique Schut brakend van haar paard gehaald. Ze had een virus opgelopen. Na een infuusbehandeling en een halve dag rust ging ze de volgende ochtend door.

Zondag voltooide Schut (25) de monstertocht over de Mongoolse steppen. Ze werd tiende in de race over 1.000 kilometer, die negen dagen duurde. Van de 22 ruiters finishten er dertien. Een Zuid-Afrikaanse melkveehouder won. Fysiek vond Schut de tocht meevallen, mailt ze vanuit Mongolië. „Het was een test in doorzettings- en aanpassingsvermogen: doorgaan na tegenslagen.”

Om de 40 kilometer kregen de ruiters een nieuw (half wild) paard. Op dag drie raakte ze met een rivaal verdwaald in de bergen. Ze werd drie keer van hetzelfde paard gebokt, waarna ze moest lopen. Bijna alle ruiters vielen, velen raakten gewond.

Eten en overnachten deden ze bij nomadenfamilies. „Heel bijzonder. Ze waren zeer vriendelijk en relaxed.” Schut wil niet nog een keer meedoen, hoewel ze het een „fantastische en onvergetelijke” ervaring vond. Schut, schrijfster van beroep, moet eerst een roman afmaken. Daarna wil ze een boek schrijven over de Mongol Derby. De eerste uitgevers hebben zich al gemeld. (NRC)