Oud-premier Kosovo weer voor Joegoslavië-tribunaal

(FILES) A file picture taken on April 4, 2008 shows Former Kosovan prime minister Ramush Haradinaj arriving at his house in Pristina surrounded by supporters. Former Kosovo prime minister Ramush Haradinaj was back in court on August 18, 2011 on war crimes charges after appeal judges found witnesses were intimidated during his original 10-month trial. Haradinaj, 43, the most senior Kosovo leader to stand trial at the ICTY, is being retried with fellow ethnic Albanian Idriz Balaj, 39, on six counts of murder, cruel treatment and torture committed during Kosovo's 1998-99 war. AFP PHOTO/ Armend NIMANI AFP

Ramush Haradinaj, de oud-premier van Kosovo die in 2008 werd vrijgesproken voor oorlogsmisdaden, is gisteren opnieuw voor het Joegoslavië-tribunaal verschenen. De vrijspraak is teruggedraaid om nieuwe getuigenverklaringen af te nemen. Haradinaj wordt verdacht van betrokkenheid bij marteling van en moord op tegenstanders van het Kosovaarse bevrijdingsleger UCK, eind jaren 90. Haradinaj wordt samen met UCK-strijders Idriz Balaj en Lahi Brahimaj berecht. Brahimaj kreeg destijds zes jaar celstraf, de andere twee gingen vrijuit, mogelijk vanwege intimidatie van de getuigen. (NRC)