Organisatie Pukkelpop niet op de hoogte van dreigend noodweer

Festivalbezoekers worden uit het festivalterrein geëvacueerd. Foto Reuters / Sebastien Pirlet

Op een vanochtend gehouden persconferentie heeft de organisatie van Pukkelpop gezegd dat het niet op de hoogte was van het dreigende noodweer. Derhalve heeft het festivalbezoekers niet voor de zware storm en regenval gewaarschuwd.

Verder bleek dat zes Nederlanders gewond zijn geraakt, geen van hen verkeert in levensgevaar. Het dodental van vijf werd nu officieel bevestigd, alle van hen hebben de Belgische nationaliteit. Tien bezoekers zijn zwaargewond waarvan er drie in levensgevaar zijn.

Organisator claimt overmacht

Organisator Chokri Mahassine zei geen informatie te hebben gehad over de zware storm die op komst was. “Wij zijn allemaal verrast. Ten eerste dat er een storm was en ten tweede dat deze zo omvangrijk was.” Mahassine noemde dag van gisteren de zwartste die Pukkelpop ooit gekend heeft. Hij ging ook kort in op de afgelasting van het complete festival.

“Achteraf moet nog blijken hoe we hier mee omgaan, maar het financiële aspect mag niet primeren op het menselijke. We hebben nog met geen enkele artiest over mogelijke financiële gevolgen gesproken.”

Onbekend of onderzoek naar tent komt

Het bleef op de persconferentie onduidelijk of een onderzoek wordt ingesteld naar de oorzaak van het instorten van de festivaltentent, die binnen afzienbare tijd werd opgeruimd. Noch de organisator noch burgemeester Hilde Claes repte hierover. Intussen melden zich festivalgangers via email die op weg naar Hasselt op de autoradio wel degelijk weerberichten hoorden waarin werd gewaarschuwd voor een storm.

Volgens de brandweer, die van “extreem weer” sprak, waren alle zwaargewonden binnen een half uur voorzien van medische zorg. Ongeveer 450 mensen zijn opgevangen door onder meer omwonenden. De hulpverlening kwam gisteren goed op gang, werd op de persconferentie gezegd. Hierdoor zou grote drukte bij de uitgangen vermeden zijn en functioneerde het noodplan naar behoren.

Artsen zeggen dat de meeste slachtoffers gewond zijn geraakt aan het hoofd en de borst. Aan de aard van de verwondingen kon worden afgelezen dat er geen grote paniek heeft geheerst op het festivalterrein. “Anders zouden er meer verwondingen ten gevolge van druk zijn”, aldus de brandweer. Diverse artiesten die op Pukkelpop zouden optreden betuigen hun medeleven via twitter.

http://youtu.be/eaq-6X6ooWw

    • Jules Seegers