Opnieuw Turkse aanvallen op PKK-doelen in Irak

Vannacht heeft Turkije voor de tweede dag op rij aanvallen uitgevoerd op PKK-doelen in het noorden van Irak. Volgens het Turkse leger heeft het 28 plaatsen rond de grens gebombardeerd en zware artillerie afgevuurd.

De aanvallen van de luchtmacht waren gericht op plaatsen, waarvan wordt aangenomen dat ze dienen als basis voor strijders van de PKK. Die vecht voor meer autonomie voor de Koerdische minderheid in Turkije. Volgens Turkse woordvoerders houden zich zo’n 2.000 PKK-strijders op in het gebied.

Aanleiding voor de vergeldingsacties is de aanslag woensdag op Turkse militairen in het zuidoosten van Turkije. Bij het plaatsje Cukurca, niet ver van de grens met Irak, werden elf militairen en een lid van een lokale militie in een hinderlaag gelokt en gedood. Hoewel niemand de verantwoordelijkheid voor deze aanslag op zich had genomen, gingen de Turkse autoriteiten ervan uit dat het een actie van de PKK betrof.

Onze correspondent Bram Vermeulen over het geweld:

“Sinds begin juli zijn er dertig Turkse militairen gedood. In een geval werden 13 Turkse soldaten gedood, het hoogste aantal bij een afzonderlijk incident sinds de PKK in februari van dit jaar een wapenstilstand opzegde. Sinds de PKK in 1984 haar strijd begon zijn zo’n 40.000 mensen om het leven gekomen.

De Turkse wraakacties volgen op een turbulente periode binnen de Turkse strijdkrachten zelf. De voltallige militaire top bood eind vorige maand zijn ontslag aan uit onvrede over een rechtszaak tegen officieren die de regering omver zouden hebben willen werpen.”

    • Marije Willems