Op zoek naar het visje en Priscilla

Films die zijn gesitueerd in Australië spelen zich vrijwel altijd af tegen de achtergrond van de imposante natuur . Denk aan Peter Weirs unheimische klassieker Picnic at Hanging Rock (1975), over de mysterieuze verdwijning van een groep schoolmeisjes, of de grandioze cultwestern The Proposition (2005, John Hillcoat). Om nog maar te zwijgen van het bijna drie uur durende romantische epos Australia met Nicole Kidman als opgeprikte Engelse die valt voor de ongeschoren charme van cowboy Hugh Jackman.

Maar stadsfilms zijn er ook, zij het dat de beroemdste film die een link heeft met Sydney een getekende is. In Finding Nemo komt het visje Nemo terecht in een aquarium in Sydney, in de praktijkruimte van een tandarts. Daaraan weet hij met de grootst mogelijke moeite te ontsnappen, eerst via de gootsteen en dan via het riool dat in de zee uitkomt. Toch weer terug naar de natuur – in een Australische filmsetting is dat bijna onvermijdelijk. De stedelijke omgeving is meestal tijdelijk.

Campklassieker The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (Stephan Elliott, 1994) begint in Sydney en ook in deze film wordt de stad snel verlaten; de crossdressende en transseksuele hoofdpersonen gaan er met hun roze bus op uit, dwars door de binnenlanden van Australië.

Om bij de vissen te blijven: in de thriller Little Fish (2005) van regisseur Rowan Woods speelt Cate Blanchett met veel kracht en overtuiging een vrouw die verstrikt raakt in een drugsdeal en dreigt terug te vallen in haar heroïneverslaving. De setting is origineel: de film speelt zich af in Little Saigon, de Aziatische wijk van Sydney.

In Candy (2006) speelt Heath Ledger eveneens een heroïnejunk, die met zijn vriendin steeds verder afglijdt naar de zelfkant. Het stel is nog redelijk fris als de film begint in Sydney, maar het gaat mis als ze zijn verhuisd naar Melbourne. Een Australische film waarin de personages niet van de stad naar het platteland trekken maar van stad naar stad gaan; dat kan bijna niet goed aflopen.

In het tweede deel van de Mission: Impossible-reeks komt Tom Cruise als Ethan Hunt in Sydney terecht, waar hij de verspreiding van een genetisch gemodificeerd supervirus moet zien tegen te houden. Het virus dreigt alleen al in Australië 17 miljoen mensen weg te vagen. Gelukkig was Cruise toch al in Australië om vakantie te vieren toen de bad guys toesloegen. Niet in de stad uiteraard maar in de outback: bergbeklimmen zonder touw. Aan zijn blote handen heeft Ethan Hunt genoeg.

    • Peter de Bruijn