Op Lowlands schijnt de zon, in elk geval tot zondag

Lowlands in Biddinghuizen lijkt op Pukkelpop in Hasselt: bijna evenveel bezoekers, een ongeveer even groot terrein, hetzelfde weekend. Zijn er verschillen?

In Biddinghuizen, waar vandaag het driedaagse popfestival Lowlands begon, sloegen bezoekers gisteren al massaal hun tenten op. Foto Andreas Terlaak Nederland, Biddinghuizen, 18-08-2011. De grote intocht van Lowlandsgangers naar Biddinghuizen kwam vroeg op gang dit jaar. Het festival terrein zelf gaat pas morgen (vrijdag) open, maar de campings stromen vandaag al vol. De gebruikelijke file en stromende regen nemen de festivalgangers voor lief. Foto: Andreas Terlaak Andreas Terlaak

Over het festivalterrein van Lowlands in Biddinghuizen, dat vandaag om half twee is begonnen, trok gisteravond ook een flinke onweersbui. Maar die ging niet gepaard met windstoten en zorgde ook niet voor problemen. Er waren op dat moment wel duizenden bezoekers op het terrein, want de camping gaat altijd een dag eerder open. Onder bezoekers van het festival werd nauwelijks gesproken over Pukkelpop.

Lowlands lijkt op Pukkelpop. Het terrein is iets groter: ongeveer 27 versus 21 hectare, exclusief de camping waar de bezoekers overnachten. Tegelijk trekt Lowlands iets minder toeschouwers: in Biddinghuizen zijn 55.000 bezoekers toegestaan, 5.000 minder dan op Pukkelpop. Op het Pukkelpopterrein staan meer bomen dan bij Lowlands, wat bij windstoten gevaarlijk is, want die kunnen omwaaien.

Hoe is de veiligheid geregeld op Lowlands? „Alle bouwwerken, tenten en podia op het terrein zijn goedgekeurd door bouw- en woningtoezicht”, vertelt Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg. Zo zijn de tenten geaard tegen de bliksem. Ze kunnen blijven staan tot windkracht 12, tot windkracht 8 mogen er mensen in de tenten blijven.

Van Eerdenburg: „Wat gisteren op Pukkelpop is gebeurd, is een ramp van ongekende omvang. Ik ken de organisatie van Pukkelpop goed en het is een enorm professionele organisatie.”

De Lowlandsdirecteur ziet op dit moment geen aanleiding om extra voorzorgsmaatregelen te nemen naar aanleiding van de gebeurtenissen gisteravond. „De veiligheid op Lowlands is in orde. Bovendien zijn de weersvoorspellingen redelijk. We staan in continu contact met het weerbedrijf. Ze kunnen ons per half uur in detail vertellen hoe het weer ervoor staat.”

Van Eerdenburg voegt daaraan toe dat hij inmiddels wel al heeft gebeld met tourmanagers van bands die op Pukkelpop optreden en ook op Lowlands zullen staan. „Om te checken of de bands naar aanleiding van de gebeurtenissen eventueel van hun tournee willen afzien. Daar hebben we trouwens nog geen signalen van opgevangen. Voor zover we nu weten, verandert er niets in de line-up.”

Weerbureau MeteoConsult verwacht voor komende zondag slecht weer. In de avond worden flinke regenbuien en onweersbuien voorspeld in het zuiden en zuidoosten van Nederland.

Maar dat wil niet zeggen dat het ook slecht weer wordt op Lowlands. Het festival wordt gehouden op een plek in Flevoland waar de buien waarschijnlijk aan voorbijgaan, zegt meteoroloog Peter Kerkmans van MeteoConsult.

Het is nog niet duidelijk of de regen en het onweer die voor zondag zijn voorspeld net zo erg zullen zijn als gisteren op Pukkelpop. Kerkmans: „De intensiteit van de buien is vooraf altijd moeilijk in te schatten. Dat weten we vaak pas een paar uur van tevoren. In Nederland wordt er dan bovendien meestal een weerswaarschuwing afgegeven als er zware buien aankomen.”

Een extra complicatie bij zomers noodweer is dat het zich meestal heel lokaal voordoet. Soms is er op de ene plek niets te merken van windhozen die een paar kilometer verderop grote schade kunnen veroorzaken.

Dat maakt het voor een festivalorganisatie ook moeilijk om te bepalen of tenten of terreinen ontruimd moeten worden als er slecht weer op komst is. Zelfs een kwartier vooraf valt dat nog niet met 100 procent zekerheid te voorspellen.

Voor vanavond wordt redelijk weer verwacht. Zaterdag wordt het ook mooi. Het festival duurt tot en met zondag, maar de camping blijft open tot maandagochtend.